Europa, sub amenințarea coronavirusului

Liderii Uniunii Europene promit fonduri pentru combaterea crizei

217
Liderii Uniunii Europene promit fonduri pentru combaterea crizei - liderii-1583963527.jpg

Articole recomandate

Comisia Europeană va crea un fond al UE cu o potențială sumă de 25 de miliarde de euro pusă la dispoziție din resursele existente pentru a reduce efectele crizei economice cauzate de coronavirus, a anunțat, marți seară, șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, potrivit agenției Reuters, consultată de Agerpres. 


Într-o declarație susținută după o videoconferință de urgență cu liderii din UE, președinta CE a afirmat că fondul de investiții ar trebui finanțat cu 7,5 miliarde de euro din banii UE și să ajute sectoarele vulnerabile ale economiei. 
"Acest instrument va ajunge rapid la 25 de miliarde de euro. Pentru a obține asta, voi propune în această săptămână Consiliului și Parlamentului să elibereze 7,5 miliarde de euro de lichidități de investiții", a spus Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă la Bruxelles. 


Cele 7,5 miliarde de euro sunt fonduri UE pe care guvernele naționale nu au putut să le cheltuiască din cauza complexității birocratice. În loc să fie trimiși înapoi la Bruxelles, banii pot fi folosiți pentru a ajuta economia, a declarat un oficial european. 
Suma totală de 25 de miliarde de euro ar urma să fie obținută prin completarea cu fonduri structurale ale UE, care au fost deja angajate pentru țările din UE în actualul buget comunitar, a mai spus oficialul, adăugând că, fără această inginerie financiară, banii ar fi putut fi dificil de cheltuit. 


"Banii ar trebui să înceapă să fie transferați în următoarele săptămâni", a mai declarat Ursula von der Leyen, adăugând că fondurile vor fi canalizate spre sistemele de sănătate, companiile mici și piața muncii. 


"Suntem pregătiți să folosim toate instrumentele necesare", a afirmat, în aceeași conferință de presă, și președintele Consiliului European, Charles Michel. 


El a spus că liderii din UE au convenit să ofere lichidități pentru a combate criza. Regulile fiscale și reglementările privind ajutorul de stat din UE vor fi de asemenea relaxate pentru a facilita cheltuielile publice, a adăugat el. 
Ursula von der Leyen a precizat că instrucțiunile despre cum pot fi interpretate mai indulgent regulile fiscale și reglementările privind subvențiile publice vor fi emise în această săptămână de către Comisia Europeană. 
În privința măsurilor pentru a limita răspândirea epidemiei de coronavirus, Charles Michel a făcut apel la țările UE să se coordoneze în răspunsul lor la criză, potrivit DPA. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5123 secunde