Lituania va adera la zona euro în 2015

168
Lituania va adera la zona euro în 2015 - euro-1361974131.jpg
Guvernul Lituaniei a aprobat planul de aderare la zona euro, care prevede înființarea de comisii și de grupuri de lucru pentru trecerea țării la noua monedă, începând din 2015. 


Lituania va deveni, astfel, ultima dintre republicile baltice care va renunța la propria monedă: Estonia este deja în zona euro, iar Letonia a declarat recent că va adera la această zonă începând din 2014. Totodată, potrivit cotidianului rus "Novîe Izvestia", prin aderarea sa la zona euro, Lituania riscă foarte mult, deoarece avantajele aderării ar putea fi mult mai mici decât pierderile. 
După cum a declarat ministrul lituanian al finanțelor, Rimantas Sadzius, strategia de trecere la euro va fi pusă în aplicare pe câteva niveluri în paralel. De aceea, este nevoie de diverse grupuri de lucru, fiecare fiind responsabil pentru un anumit dome-

niu.

Pentru a introduce moneda euro pe teritoriul lor, lituanienii vor trebui să "ajusteze" indicii economici în conformitate cu toate normele necesare: mai exact, în conformitate cu criteriile de la Maastricht, adoptate pentru evaluarea viabilității sistemului financiar al țării. De obicei, cele mai greu de realizat se dovedesc cererile privind datoria de stat, care nu poate depăși 60% din Produsul Intern Brut (PIB), și rata inflației, care poate fi cu maxim 1,5% peste nivelul mediu înregistrat la acest criteriu în cele mai de succes țări din zona euro.

Lituania nu are probleme cu datoria de stat, deoarece aceasta este de numai 36,5% din PIB, însă inflația este subiectul cel mai dureros. În anul 2012, aceasta a fost de 2,8%, în timp ce nivelul mediu al celor mai de succes țări ale zonei euro în lupta cu inflația - Franța, Germania și Italia - este de numai 1,87%.

Potrivit "Novîe Izvestia", Lituaniei nu-i va fi ușor să reducă nivelul inflației, însă avantajele de la implementarea euro nu se vor lăsa așteptate prea mult. "Principalul avantaj pentru Lituania constă în faptul că nu vor exista problemele pe care le presupune schimbul valutar", explică, pentru cotidianul rus, economistul Salavat Gabdrahmanov. "Economia țării este deja strâns legată de economia UE, astfel că anularea acestor pierderi din tranzacții vor ajuta țara să se dezvolte cu mai mult succes", adaugă expertul.

Cu toate acestea, scepticii atenționează că Lituania se grăbește prea tare către aderarea la euro. Critici la adresa cursului de aderare la zona euro au fost formulate nu o dată atât de forțele de stânga din țară, cât și de liberali. Împotriva aderării la zona euro sunt Partidul Social-Democrat și Mișcarea Liberală. Liderul acesteia din urmă, Eligius Masiulis, este de părere că trecerea la euro va fi avantajoasă pentru Lituania abia după ce UE se va lămuri în legătură cu problema datoriei de stat pe care o au unii dintre membrii săi - Spania, Grecia, Italia -, pentru că, odată cu trecerea la euro, Lituania își va pierde politica sa monetară independentă, ceea ce înseamnă că nu va putea reglementa cantitatea de bani din circulație și modifica rata dobânzii.

"Dacă lituanienii vor înregistra o scădere a producției sau o creștere a șomajului, ei nu vor putea să rezolve aceste probleme prin metode monetare, adică să tipărească bani", precizează Salavat Gabdrahmanov. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4719 secunde