LIVE TEXT. Ucraina, bombardată în toate orașele mari. Putin anunță că apărarea antiaeriană a fost anihilată - Iohannis a convocat CSAT

1335
LIVE TEXT. Ucraina, bombardată în toate orașele mari. Putin anunță că apărarea antiaeriană a fost anihilată - Iohannis a convocat CSAT - mesajrusiarazboiucrainaoraseviza-1645687330.jpg
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării, informează AFP şi Reuters. Mai multe explozii au început să se audă în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, precum și în estul țării. Operațiunea militară a Rusiei este una complexă, cu atacuri de artilerie, aeriene și de pe mare.

UPDATE 9:10 - Imagini cu un bloc devastat de bombardamente circulă pe rețelele de socializare. Nu este cunoscut numărul de morți și răniți. Imaginile sunt din Kharkiv.

UPDATE 8:40 - Klaus Iohannis pregătește convocarea de urgență a Consiliului SUprem de Apărare, ca urmare a escaladării situației din Ucraina. Ședința va avea loc la ora 11.

UPDATE 8:30 - Avion militar ucrainean, interceptat și aterizat la Bacău - Comunicatul MApN

Joi, 24 februarie, două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române aflate în serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat în jurul orei 6.15, pentru clarificarea unei situații aeriene referitoare la un zbor neautorizat în partea de nord a României, care se apropia de spațiul aerian național.

Cele două aeronave militare române au aplicat cu strictețe procedurile naționale și regulile internaționale aplicabile în astfel de situații, procedând la interceptarea și identificarea vizuală a aeronavei care intrase în spațiul aerian românesc.

Aeronava respectivă, un Suhoi 27 aparținând Forțelor Aeriene Ucrainene, a fost escortată pentru aterizare imediată pe Baza 95 Aeriană Bacău, operațiune încheiată la ora 07.05.

După aterizare, pilotul militar ucrainean s-a pus la dispoziția autorităților române, urmând a fi luate măsurile legale care se impun în aceste situații.

În ceea ce privește situația de securitate din Ucraina, Armata României a activat punctele militare de comandă cu atribuții în monitorizarea situației și coordonarea forțelor și mijloacelor destinate situațiilor concrete care pot apărea.

Conducerea Ministerului Apărării Naționale a luat toate măsurile necesare de reacție, atât cele care revin în mod direct instituției, precum și cele de sprijin pentru celelalte componente ale sistemului național de securitate, conform planurilor de cooperare interinstituțională, elaborate din timp.

UPDATE 8:26 - Sistemele de apărare aeriană ale armatei ucrainene au fost suprimate, iar infrastructura bazelor aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei a fost dezactivată, a declarat Ministerul rus al Apărării.

În același timp, serviciile militare de frontieră ale Ucrainei „nu manifestă nicio rezistență”, scrie realitatea.net

Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene "să depună armele" şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina.

Din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale.

La această oră, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și omologul său american, Joe Biden, poartă o discuție telefonică.

Focuri de armă au fost auzite joi în apropierea aeroportului Boryspil din Kiev, precum şi mai multe explozii în alte locuri din capitala ucraineană, la scurt timp după ce Rusia a anunţat o operaţiune militară în Ucraina, a informat agenţia de ştiri Interfax, citând presa locală, transmite Reuters.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2546 secunde