Londra, Parisul şi Berlinul condamnă extinderea programului nuclear iranian

110
Londra, Parisul şi Berlinul condamnă extinderea programului nuclear iranian - londra-1669229257.jpg
Regatul Unit, Franţa şi Germania au condamnat extinderea programului nuclear iranian, după confirmarea de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) că Teheranul a început să producă uraniu îmbogăţit până la nivelul de 60% într-o uzină suplimentară, potrivit agenţiei AFP, consultată de Agerpres.

Într-o declaraţie comună, cele trei ţări „condamnă ultimele măsuri ale Iranului, confirmate de AIEA, vizând o nouă expansiune a programului său nuclear”.

AIEA a confirmat că Iranul a început să producă uraniu îmbogăţit de până la 60% într-o uzină subterană de combustibil din Fordo, în plus faţă de producţia sa începută la Natanz din aprilie 2021.

Crescându-şi capacităţile de producţie, Teheranul „a luat noi măsuri semnificative care golesc de conţinut” acordul asupra programului nuclear iranian din 2015, apreciază guvernele britanic, francez şi german.

„Decizia Iranului de a-şi creşte producţia de uraniu puternic îmbogăţit la uzina sa de îmbogăţire subterană din Fordo este deosebit de preocupantă”, apreciază cele trei ţări, pentru că aceasta reprezintă o „sfidare la adresa sistemului internaţional de neproliferare”.

Această măsură, care prezintă „riscuri semnificativ de proliferare, nu are nicio justificare civilă credibilă”, continuă executivele celor trei state.Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2615 secunde