Londra, Parisul şi Berlinul condamnă extinderea programului nuclear iranian

133
Londra, Parisul şi Berlinul condamnă extinderea programului nuclear iranian - londra-1669229257.jpg

Articole recomandate

Regatul Unit, Franţa şi Germania au condamnat extinderea programului nuclear iranian, după confirmarea de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) că Teheranul a început să producă uraniu îmbogăţit până la nivelul de 60% într-o uzină suplimentară, potrivit agenţiei AFP, consultată de Agerpres.

Într-o declaraţie comună, cele trei ţări „condamnă ultimele măsuri ale Iranului, confirmate de AIEA, vizând o nouă expansiune a programului său nuclear”.

AIEA a confirmat că Iranul a început să producă uraniu îmbogăţit de până la 60% într-o uzină subterană de combustibil din Fordo, în plus faţă de producţia sa începută la Natanz din aprilie 2021.

Crescându-şi capacităţile de producţie, Teheranul „a luat noi măsuri semnificative care golesc de conţinut” acordul asupra programului nuclear iranian din 2015, apreciază guvernele britanic, francez şi german.

„Decizia Iranului de a-şi creşte producţia de uraniu puternic îmbogăţit la uzina sa de îmbogăţire subterană din Fordo este deosebit de preocupantă”, apreciază cele trei ţări, pentru că aceasta reprezintă o „sfidare la adresa sistemului internaţional de neproliferare”.

Această măsură, care prezintă „riscuri semnificativ de proliferare, nu are nicio justificare civilă credibilă”, continuă executivele celor trei state.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4043 secunde