Ludovic Orban: Criza provocată de pandemie arată valoarea reală a unității și solidarității europene

111
Ludovic Orban: Criza provocată de pandemie arată valoarea reală a unității și solidarității europene - 1-1599207739.jpg

Articole recomandate

Criza provocată de pandemia de COVID-19 a arătat în mod direct ''valoarea adăugată reală a unității și solidarității europene'', a declarat prim-ministrul Ludovic Orban, potrivit Agerpres.


"Criza provocată de pandemie a arătat în mod direct valoarea adăugată reală a unității și solidarității europene. Exemple în domeniul medical, cum ar fi achiziția comună de medicamente, donații de medicamente și echipamente medicale, schimb de medici și de pacienți, în domeniul economic, deciziile de instituire a unor noi instrumente de sprijin financiar, de tip SURE, scheme de șomaj sau Mecanismul de Relansare și Reziliență sau toate reglementările privind repatrierile de cetățeni UE aflați în situații dificile în toate colțurile lumii au arătat această solidaritate și eficiența acțiunii comune. Ce trebuie să facem în continuare, trebuie să construim pe această bază să construim cu mai multă solidaritate și unitate, simultan cu susținerea tuturor investițiilor în reziliență și dezvoltare economică și socială", a declarat Ludovic Orban, vineri, în alocuțiunea susținută la conferința "Black Sea and Balkans Security Forum".


Premierul a adăugat că este nevoie de adaptare la noul context și acomodarea noilor realități în acțiunile comune de la nivelul Uniunii Europene.


"Trebuie să ne concentrăm pe procesul de redresare și de dezvoltare. Adaptarea trebuie să ducă la răspunsuri care să fie îmbunătățite permanent, chiar dacă răspunsurile inițiale au fost reactive și în mare parte parte individuale, într-un timp scurt putem să menținem această evoluție pentru a determina o acțiune comună cât mai eficientă, pentru că doar acțiunea comună poate să ofere răspunsuri adecvate la provocările cu care ne confruntăm", a declarat Orban.


Șeful Executivului a subliniat că, în linie cu angajamentul său proeuropean, România a fost unul dintre susținătorii foarte clari ai solidarității și acțiunii europene coordonate, după o perioadă în care țara noastră a învățat și din greșeli, la fel ca și alte state.


"Ca țară, am reacționat și am dat exemple de solidaritate și de acțiune comună, trimițând echipe de medici și de asistenți medicali, participând la constituirea primei rezerve strategice a UE de echipamente medicale, rescEU, din care apoi s-au distribuit materiale și echipamente de protecție sanitară către state membre și către țări din Balcani. În continuare avem nevoie urgentă de a îmbunătăți procedurile, mecanismele de acțiune, resursele și expertiza pentru a fi mai bine pregătiți, atât pe plan național, cât și european și euroatlantic în fața unor situații majore de criză. Avem nevoie de un sistem cât mai bun de reacție la crize, de o coordonare rapidă, dublate de capacitatea de a furniza rapid, soluții, echipamente medicale de urgență, un sistem medical robust și investiții în cercetare în domeniul medical și farmaceutic", a declarat Orban. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7874 secunde