Lukașenko a anunțat că Rusia i-a promis ajutor militar pentru asigurarea securității țării

108
Lukașenko a anunțat că Rusia i-a promis ajutor militar pentru asigurarea securității țării - 646x404-1597570131.jpg

Articole recomandate

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, aflat în dificultate în urma unei masive mișcări de contestare post-electorală, a respins sâmbătă orice mediere externă între el și opoziție și a susținut că omologul său rus Vladimir Putin l-a asigurat cu privire la un ajutor al Rusiei pentru securitatea Belarusului, relatează agenția Belta, scrie Agerpres.


''Ne-am înțeles cu el (cu Vladimir Putin): imediat ce facem prima cerere, un ajutor complet va fi furnizat (de către Rusia) pentru asigurarea securității Belarusului'', a spus Lukașenko în urma unei convorbiri telefonice cu liderul de la Kremlin. ''Când este vorba despre dimensiunea militară, avem un acord cu Federația Rusă în cadrul Uniunii (Rusia-Belarus) și OTCS (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă)'', a amintit el, după ce a pus actualele manifestații din Belarus pe seama unor ingerințe externe.


Lukașenko a mai menționat că a convenit cu Putin să continue ''consolidarea'' Uniunii între Rusia și Belarus, o alianță interguvernamentală între cele două țări.


Pe de altă parte, președintele belarus a respins orice mediere externă, propusă în special de Polonia și țările baltice, pentru a ajunge la o înțelegere cu opoziția care contestă rezultatul scrutinului prezidențial pe care el l-a câștigat cu peste 80% din voturi și care a generat ample manifestanții reprimate de forțele de ordine. ''Nu avem nevoie de niciun guvern străin, de niciun mediator'', a punctat Lukașenko în timpul unei reuniuni cu ministrul său al apărării.


Polonia, Lituania și Letonia au propus miercuri un plan de mediere care să prevadă crearea unui ''Consiliu național'' pentru soluționarea crizei politice din Belarus. ''Fără a dori să-i ofensez pe liderii acestor republici, aș dori să le spun să-și vadă de treabă'', a răspuns sâmbătă Lukașenko acestei inițiative.


''Nu vom vinde țara nimănui, vom fi stăpâni pe situație'', a promis Lukașenko, în timp ce în stradă continuă protestele împotriva realegerii sale pentru al șaselea mandat prezidențial consecutiv, manifestații soldate până în prezent cu cel puțin doi morți, circa trei sute de răniți și peste 7.000 de arestări.


Înaintea discuției cu omologul său rus, Lukașenko a spus că dorește să vorbească cu acesta pentru că în opinia sa și Rusia poate fi amenințată, iar dacă ''dacă belarușii nu rezistă, valul va ajunge până acolo''.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7673 secunde