Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken:

„Lumea nu ar trebui să se lase păcălită de propunerile Chinei”

251
„Lumea nu ar trebui să se lase păcălită de propunerile Chinei” - 1-1679388180.jpg
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că lumea nu ar trebui să se lase păcălită de propunerile Beijingului privind soluţionarea conflictului din Ucraina, în contextul în care preşedintele chinez Xi Jinping se află în vizită la Moscova, relatează agenţia AFP, consultată de Agerpres.

„Lumea nu trebuie să fie păcălită de nicio decizie tactică a Rusiei, susţinută de China sau de orice altă ţară, de a îngheţa conflictul potrivit propriilor sale condiţii”, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Potrivit acestuia, SUA apreciază orice iniţiativă diplomatică pentru „o pace justă şi durabilă”, dar şi-au exprimat îndoielile cu privire la disponibilitatea Chinei de a păstra „suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.

„Orice proiect care nu acordă prioritate acestui principiu fundamental reprezintă, în cel mai bun caz, o tactică de stagnare sau pur şi simplu încearcă să faciliteze un final nedrept al conflictului”, a spus el, adăugând: „Aceasta nu este o diplomaţie constructivă. Apelul la o încetare a focului care nu include retragerea forţelor ruse de pe teritoriul ucrainean ar sprijini efectiv susţinerea cuceririlor ruse”.

Secretarul de stat american, care a anunţat, luni, un ajutor militar suplimentar de 350 de milioane de dolari pentru Ucraina, a reiterat sprijinul SUA pentru poziţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care cere retragerea trupelor ruse.

„Dacă China este hotărâtă să sprijine încetarea conflictului pe baza principiilor Cartei Naţiunilor Unite - aşa cum se precizează în primul punct al proiectului său - atunci se poate angaja dialogul cu preşedintele Zelenski şi Ucraina pe această bază şi să-şi folosească influenţa pentru a cere Moscovei retragerea trupelor sale”, a subliniat Antony Blinken.

XXX

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat noul ajutor militar din partea Uniunii Europene şi SUA, spunând că este un impuls pentru capabilităţile de apărare ale ţării sale.

„Sunt prevăzute livrări rapide şi, de asemenea, producerea de muniţii”, a transmis Zelenski într-un mesaj video. „Este un pas strategic”, a adăugat el.

Zelenski a mai spus că UE cheltuieşte două miliarde de euro pentru a oferi Ucrainei un milion de noi proiectile de artilerie în următoarele 12 luni pentru a lupta împotriva Rusiei. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2931 secunde