Luxemburg: Accesul pe piața muncii pentru români și bulgari rămâne limitat

550

Articole recomandate

Pentru următorii doi ani, cetățenii bulgari și români care doresc să lucreze în marele Ducat al Luxemburgului vor trebui încă să obțină de la autoritățile luxemburgheze un permis de muncă. Acest tip de derogare de la principiul liberei circulații a forței de muncă în Uniunea Europeană este prevăzut de actul de aderare a Bulgariei și României și va lua sfârșit în 2014.
Cifrele publicate miercurea trecută de Comitetul economic au demonstrat încă o dată că situația pe piața muncii luxemburgheze este foarte tensionată. După o ușoară acalmie constatată la mijlocul anului 2011, numărul solicitanților unui loc de muncă a crescut în ultimele două luni ajungând la sfârșitul lui noiembrie la un total de 15.164 de persoane înscrise la Adem /Administration de l'emploi/.

Rata șomajului a ajuns la 6 %. Ea este și mai mare dacă sunt luate în considerare persoanele afectate de o măsură privind locurile de muncă. Din acest punct de vedere, țara are în prezent aproape 19.500 de persoane fără un loc de muncă stabil.

Ținând seama de aceste cifre, nu este surprinzător faptul că, la reuniunea sa de miercuri, Consiliul guvernului a decis să aducă la cunoștință Comisiei Europene menținerea, prentru încă doi ani, a dispozițiilor tranzitorii ce vizează impunerea pentru muncitorii bulgari și români a obligației de a avea o autorizație pentru a accede pe piața muncii luxemburgheze.

Într-un comunicat difuzat joi, direcția pe probleme de imigrație din cadrul Ministerului luxemburghez de Externe a indicat că, ''având în vedere situația de pe piața muncii și rata ridicată a șomajului, guvernul a estimat că nu sunt întrunite condițiile pentru a permite o deschidere generalizată a pieței muncii în favoarea muncitorilor proveniți din aceste două țări''.

Aceasta nu împiedică însă continuarea aplicării unor excepții de la această dispoziție tranzitorie. Mai întâi, muncitorii salariați bulgari și români care sunt membri ai familiei unui cetățean provenit dintr-o altă țară a Uniunii Europene au dreptul de a accede pe piața muncii fără să fie nevoiți să-și procure un permis de muncă.

O altă excepție se referă la studenții bulgari și români aflați la cursuri în Luxemburg. Ei sunt autorizați să exercite, în mod auxiliar, o activitate remunerată fără a avea obligația să obțină o autorizație de lucru.

Pentru unele sectoare economice, procedura autorizației este relaxată. Este vorba de agricultură, viticultură și catering, precum și de sectoarele financiar și vamal, unde există cereri de forță de muncă cu calificări specifice.

Miercuri, guvernul a decis o relaxare suplimentară: începând de la 1 ianuarie 2012, muncitorii cu înaltă calificare, cercetătorii și stagiarii vor putea beneficia de aceleași derogări pentru a accede pe piața muncii luxemburgheze. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 02 Septembrie 2011
Stire din Sport : România a învins Luxemburg cu 2-0
Pagina a fost generata in 1.244 secunde