Macron consideră pertinent ca Rusia să se poată alătura G8

176
Macron consideră pertinent ca Rusia să se poată alătura G8 - macron-1566488470.jpg

Articole recomandate

"Este pertinent ca, în cele din urmă, Rusia să se poată alătura G8", din care a fost exclusă în 2014, după anexarea Crimeii, a declarat președintele francez Emmanuel Macron, citat de agenția AFP, consultată de Agerpres. 


Exprimându-se în palatul prezidențial Elysee în fața Asociației presei prezidențiale, Emmanuel Macron a adăugat: "Divorțul a fost actul în momentul invadării Ucrainei. Condiția prealabilă indispensabilă unei readmiteri a Moscovei este ca o soluție să fie găsită în legătură cu Ucraina pe baza acordurilor de la Minsk". 


"A spune «Rusia trebuie să revină fără condiții la masă» înseamnă întrucâtva să se arate slăbiciunea G7", a adăugat președintele Macron, favorabil dialogului cu Moscova. "Înseamnă a spune că cele șapte țări care au decis în urmă cu cinci ani să îndepărteze Rusia și-au dat seama că aceasta nu are nicio eficiență, deci că Rusia poate reveni fără nicio problemă. Ar fi o eroare strategică pentru noi", a afirmat el. 


Președintele american Donald Trump s-a declarat, marți, favorabil revenirii la G8 prin reintegrarea Rusiei, apreciind că aceasta este "mult mai rațional", fără a menționa o condiție prealabilă. 


Potrivit lui Emmanuel Macron, care l-a primit, luni, două ore pe președintele rus Vladimir Putin, "trebuie să ne străduim să reglementăm conflictul ucrainean". 


"Subiectul fiind tratat, nu trebuie multiplicate precondițiile", a mai apreciat Macron. "Rolul Rusiei este important. Faptul de a o reinclude în aceste formate (n.r. - ale discuțiilor internaționale) este eficient și, cred, util", a spus el. 
În schimb, cancelarul german Angela Merkel și premierul britanic Boris Johnson, care s-au întâlnit, recent, la Berlin, au declarat că nu cred că este momentul oportun ca Rusia să se alăture G7. 


Membrii G7 (Germania, Canada, SUA, Franța, Italia, Japonia, Marea Britanie) urmează să se întâlnească, în acest week-end, la Biarritz, în sud-vestul Franței, într-un summit care se anunță foarte tensionat din cauza dezacordurilor între Donald Trump și aliații săi cu privire la mai multe subiecte (Iran, Siria, acordul de la Paris asupra climatului etc). 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5208 secunde