Maia Sandu a prezentat proiectul Strategiei Securităţii Naţionale a Republicii Moldova

236
Maia Sandu a prezentat proiectul Strategiei Securităţii Naţionale a Republicii Moldova - 23007988big1697033178-1697038619.jpg

Articole de la același autor

Preşedinta Maia Sandu a prezentat miercuri în şedinţa Consiliului Suprem de Securitate de la Chişinău proiectul Strategiei Securităţii Naţionale a Republicii Moldova, axat pe trei obiective, menite să consolideze securitatea în „cel mai periculos moment de la obţinerea independenţei" republicii, relatează Deschi-de.md


În prezent, lumea întreagă este zguduită de atacuri ce distrug pacea şi ordinea în lume, iar Republica Moldova nu trebuie să consideră că aceste lucruri nu o vizează, a declarat Maia Sandu, ulterior, într-o conferinţă de presă.


Republica Moldova trebuie să se decidă de ce parte a lumii vrea să fie. Statul beneficiază de ajutorul României, Franţei, Germaniei şi SUA, însă securitatea cetăţenilor este în „mâinile noastre” şi „trebuie să fim pregătiţi", a afirmat ea, in-dicând că proiectul Strategiei Securităţii Naţionale a Republicii Moldova urmează să fie supus consultărilor publice.


Proiectul Strategiei Securităţii Naţionale defineşte pericolele la adresa securităţii ţării şi direcţiile de acţiune, a afirmat Sandu, menţionând că misiunea autorităţilor, prezentată în Strategia de Securitate, se bazează pe trei obiective esenţiale.


Primul vizează protejarea şi garantarea siguranţei cetăţenilor. "Trebuie să tratăm securitatea naţională mai responsabil, mai serios şi cu mai multă pregătire decât am făcut-o în ultimii 30 de ani", a spus şefa statului.


Al doilea este crearea unui stat puternic şi respectat. "Vom acţiona cu respect faţă de ţările lumii şi vom cere să fim respectaţi, inclusiv de Federaţia Rusă, care astăzi ne încalcă suveranitatea, încearcă să ne submineze democraţia şi să ne divizeze societatea. Nu vom permite ca Moldova să fie şantajată. Vom consolida instituţiile statului pentru ca Republica Moldova să devină un stat cu adevărat independent, care exercită control deplin asupra teritoriului său recunoscut in-ternaţional. Republica Moldova îşi va decide liber viitorul", a subliniat Maia San-du.


Al treilea obiective este aderarea la Uniunea Europeană. "Avem două mari peri-cole astăzi la adresa securităţii naţionale: politica agresivă dusă de Federaţia Rusă împotriva ţării noastre şi împotriva păcii, în general, şi corupţia înrădăcina-tă în Republica Moldova", a subliniat ea.


"Ani la rând Moldova a fost sub atac. A fost sub atacul corupţilor. Sub atacul unor grupuri criminale care şi-au propus să slăbească statul pentru ca să-l folosească în propriul interes. Sub atacul şantajului constant din partea Federaţiei Ruse. De când Rusia a declanşat un război total împotriva Ucrainei, Moldova este sub ameninţare de destabilizare şi sub riscul real de a fi următoarea, dacă Ucraina cade. (...) Să nu ne facem iluzii. Aceste atacuri nu vor înceta. Tocmai de aceea, datoria noastră este să fim mai bine pregătiţi de ele şi să ne întărim pentru ca moldovenii să fie şi să se simtă în siguranţă acasă", a afirmat ea.


Maia Sandu a menţionat că prin Strategia Securităţii Naţionale, autorităţile vor acţiona în câteva direcţii. Printre acestea se numără sporirea investiţiilor şi întă-rirea sectorului de apărare şi securitate, progresarea graduală pe calea soluţio-nării conflictului transnistrean, inclusiv intensificarea luptei de combatere a co-rupţiei şi crearea unor instituţii puternice care să aplice legea.


Referitor la Transnistria, preşedinta Republicii Moldova a subliniat că "nu există o altă cale de soluţionare a conflictului transnistrean decât cea paşnică" şi a ce-rut din nou Rusiei să-şi retragă trupele din stânga Nistrului, conform Deschi-de.md.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3758 secunde