Manifestații anti-Putin. "Bătrânul fricos crede că este țar!"

178
Manifestații anti-Putin.

Articole recomandate

Zeci de susținători ai opozantului rus Aleksei Navalnîi au fost reținuți, sâmbătă, în Rusia, în timpul unor manifestații organizate cu două zile înainte de învestirea lui Vladimir Putin pentru al patrulea mandat de președinte, relatează agenția AFP, consultată

de Agerpres.

Declarat neeligibil din cauza unei condamnări penale despre care el spune că a fost orchestrată de Kremlin, principalul opozant rus Aleksei Navalnîi nu a putut să candideze la alegerile prezidențiale din martie. El a făcut apel la o zi de manifestații în întreaga țară pentru sâmbătă.

Arestări au avut loc în Orientul Extrem și Siberia, unde au început sâmbătă mișcările de contestare, conform echipei lui Navalnîi și a unor observatori independenți.

În orașul siberian Krasnoiarsk, 15 persoane, printre care și un jurnalist, au fost reținute, iar la Celeabinsk, în Ural, poliția a reținut trei persoane chiar înainte de începutul manifestației. Cel puțin 10 persoane au fost reținute la Barnaul, în Siberia, conform echipei lui Navalnîi.

La Moscova și la Sankt-Petersburg, autoritățile nu au autorizat manifestațiile.

Numeroși militanți pro-Navalnîi au fost reținuți și vineri, în ajunul manifestațiilor.

"Bătrânul fricos Putin crede că este țar. El nu este însă țar și de aceea trebuie să ieșiți în stradă", a scris Navalnîi pe Twitter.

v v v

Uniunea Europeană a condamnat, sâmbătă, "brutalitatea poliției și arestările în masă" din Rusia, în urma protestelor împotriva președintelui Vladimir Putin, informează DPA.

"Arestarea a peste 1.000 de demonstranți și violența folosită împotriva lor de către autoritățile din întreaga Rusie amenință libertățile fundamentale de expresie, asociere și adunare din Federația Rusă", arată un comunicat al cabinetului șefei diplomației europene, Federica Mogherini.

"Chiar dacă unele demonstrații nu au fost autorizate în locurile unde s-au desfășurat, asta nu poate justifica brutalitatea poliției și arestările în masă", afirmă purtătoarea de cuvânt Maja Kocijancic.

Potrivit relatărilor DPA, circa 1350 de manifestanți au fost arestați după protestele împotriva președintelui Putin, care urmează să își înceapă, astăzi, noul mandat, obținut în urma alegerilor din martie. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3705 secunde