Manifestaţii de sprijin pentru palestinieni, în Europa, dar şi în Iran

197
Manifestaţii de sprijin pentru palestinieni, în Europa, dar şi în Iran - 1-1699174652.jpg
Mii de persoane au manifestat, sâmbătă, în lume, în special în Europa, dar şi în Iran, în sprijinul palestinienilor din Fâşia Gaza loviţi de bombardamentele israeliene în represalii la atacul sângeros lansat de Hamas în Israel la 7 octombrie, relatează agenţia AFP.

Mii de oameni, 30.000 potrivit poliţiei, au manifestat în Trafalgar Square pentru a patra sâmbătă consecutiv, cerând un „armistiţiu imediat” şi „încetarea masacrului din Gaza”. Anterior, sute de persoane au participat la mitinguri organizate în cursul dimineţii, în mai multe cartiere din Londra.

În Franţa, mii de persoane au manifestat, între care 19.000 la Paris, potrivit poliţiei, purtând numeroase steaguri palestiniene şi pancarte pe care se afla înscris „Eliberaţi Palestina”. Alături de sloganurile de sprijin pentru Gaza, altele vizau direct Israelul: „Boicotaţi Israelul” sau „Israelul este un stat terorist!”, se afla înscris pe unele pancarte.

Această manifestaţie, convocată de asociaţii, sindicate şi partide politice, nu a fost interzisă de prefectura poliţiei din Paris, care a reamintit însă că nu va tolera niciun exces.

În toată Franţa au fost anunţate alte 40 de manifestaţii, reunind în special 5.000 de persoane la Lyon şi 1.500 la Strasbourg, manifestanţii scandând „Israel terorist, Macron complice!”.

Peste 3.500 de persoane s-au adunat şi în celebra Alexander Platz, în centrul Berlinului. „Salvaţi Gaza”, „Opriţi genocidul” sau „Armistiţiu” se afla înscris pe pancartele purtate de manifestanţi.

Mii de oameni au manifestat de asemenea paşnic la Berlin şi Dusseldorf, în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza. La Berlin, poliţia a estimat numărul participanţilor la 9.000, în timp ce la Dusseldorf au fost 17.000, mai mult decât se preconizase, a anunţat poliţia acestui oraş din vestul Germaniei.

În Iran, au avut loc sute de mitinguri, pentru a denunţa Statele Unite şi Israelul şi pentru a-i sprijini pe palestinieni. Totodată, s-au desfăşurat manifestaţii publice organizate de stat pentru a marca ocuparea ambasadei Statelor Unite la Teheran în 1979.

Armata israeliană avansează în Fâşia Gaza, unde un nou atac a făcut zeci de morţi într-o tabără de refugiaţi, sâmbătă seara, potrivit Hamas, în pofida cererilor de încetare a focului şi a disperării civililor palestinieni după 30 de zile de război.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2832 secunde