Mazăre și Constantinescu, trimiși în judecată de procurorii DNA

2439
# Restituirile și atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată - aproape un milion de metri pătrați
# Prejudiciul ar fi de 114 milioane euro (dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului și 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanța)

Primarul Constanței,
Radu Ștefan Mazăre, și președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, (care astăzi împlinește 42 de ani), precum și alte 35 de persoane, au fost trimise, ieri, în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Ei sunt acuzați de restituirea și atribuirea nelegală a unor întinse suprafețe de teren intravilan din municipiul Constanța și Mamaia. Mai mult, nici plaja sau faleza municipiului nu au scăpat de manevrele care ar fi fost făcute de mai marii orașului, ei fiind acuzați că prin aceste fapte au creat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro. Din aceștia, 77,77 de milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului român și 36,16 milioane euro, prejudiciu în dauna municipiului Constanța.

După finalizarea anchetei, începute în urmă cu mai mulți ani, timp în care procurorii au tot strâns probe, ei au ajuns, ieri, la rezultatul final și au trimis dosarul judecătorilor spre soluționare.
Concret, în calitate de membri ai comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul Primăriei Constanța, vor face apelul în fața judecătorilor, ca inculpați, Radu Ștefan Mazăre, primarul municipiului Constanța, Nicușor Daniel Constantinescu, în calitate de fost consilier municipal, Constantin Racu, fost director al Direcției Administrație Publică, Daniela Ramona Dospinescu, directorul Direcției Patrimoniu, Ion Marica, directorul Direcției Tehnic Investiții, Dan Miron, fost consilier municipal și consilierii juridici Cristian Tălpău, Nora Alina Chircă și Bogdan Ghițulescu.
Din probatoriul administrat în cauză, ei sunt acuzați de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.
De asemenea, mai sunt acuzați de fals intelectual, în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.
Tot prin rechizitoriul finalizat ieri, au mai fost trimiși în judecată patru funcționari din Primăria Constanța și doi de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța. Andrei Sozanski, Grațiela Rusu, Gabriela Radu, Claudia Cealera, Luminița Călătoru și Silvia Stanciu sunt acuzați de fapte asimilate și în legătură directă cu infracțiuni de corupție.

Acționarul lui Dinamo, Cristian Borcea, umăr la umăr cu Mazăre
Din cercetările procurorilor a mai reieșit că, la săvârșirea infracțiunilor au ajutat, în calitate de complici sau instigatori, și mandatarii Georgică Giurgiucanu, Emil Dragoș Săvulescu, Răsvan Mircea Tudorache și Nicula Nejloveanu, motiv pentru care au fost și ei trimiși în judecată.
Tot pentru infracțiuni asimilate și în legătură directă cu infracțiunile de corupție vor răspunde penal și notarii publici Andrei Aurel-Jean, Cristina Budei și Ruxandra-Luminița Darie.
De asemenea, în calitate de moștenitoare ale persoanelor îndreptățite să primească terenurile cu care s-au făcut "manevre", Elena Ștefănescu și Laura Mariana Leșe vor da ochii cu magistrații, cele două fiind acuzate de complicitate la infracțiuni de corupție.
Și anumiți cesionari cumpărători de drepturi succesorale au fost trimiși în fața judecătorilor. Astfel, Viorel Pană, Valentin Gheorghe Ionescu, prin firma sa "Habitat și Ambient" SA, Cristian Borcea și Mihai Camboianu, Sandu Bogdan Gabriel, prin SC "Holland Development Group" SA, și Daniel Ene, Marius Pușcași, Carmen Pușcași și Mihai Sergiu Ceacî-reanu, ca persoană fizică, și prin firma sa "New Home Construct" SA, sunt acuzați de complicitate la infracțiuni asimilate și în legătură directă cu infracțiuni de corupție.
Potrivit rechizitoriului, și anumite persoane care au avut calitatea de interpuși la cumpărarea terenurilor vor răspunde penal.
Astfel, Paraschiva Barbu, Alexandru Octavian Șerban și Basarab Popa, prin firma sa "Pomacost" SA, și "Aqualand" SA, la care era acționar, sunt acuzați de infracțiuni asimilate și în legătură directă cu infracțiuni de corupție.
Ultimul pe lista procurorilor de la DNA este evaluatorul agreat de Primăria Constanța, Alin Horațiu Dima, care a fost trimis în judecată pentru complicitate la infracțiuni asimilate și în legătură directă cu infracțiuni de corupție.
Potrivit rechizitoriului, în perioada noiembrie 2002 - iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, cu știință, au soluționat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri.
Scopul ar fi fost cel al obținerii de avantaje patrimoniale, care
s-au materializat în dobândirea de către ei sau de persoane din anturajul lor a proprietății asupra unor mari suprafețe de teren la care nu aveau dreptul.
Astfel, patrimoniul public ar fi fost deposedat de mari suprafețe de teren intravilan, în valoare de 114 milioane euro, dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului și 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanța.
Din cercetări a reieșit că, în mod legal, a fost revendicată suprafața de 309.549 mp, cei îndreptățiți beneficiind de restituiri și atribuiri în suprafață cu puțin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile și atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată, respectiv aproape un milion de metri pătrați.
Astfel, au fost restituite porțiuni de plajă și faleză care, potrivit Constituției și legilor în vigoare, fac obiectul exclusiv al proprietății publice, adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice.

Statul, deposedat de plaja de la Cazino Mamaia
Un capitol distinct al anchetei îl constituie deposedarea statului de plaja de la Casino Mamaia. În decembrie 2004, SC "Mamaia" SA a vândut construcțiile aferente activului Cazino Nord și Sud, din stațiunea Mamaia, către SC "Best Hotels & Tours" SRL.
În conținutul adreselor prin care Primăria și-a dat acordul se precizează, în fals, și că terenul aferent activului Cazino Nord și Sud constituie domeniu privat al municipiului Constanța, această mențiune regăsindu-se și în cele două contracte de vânzare-cumpărare autentificate la notar.
Dacă intabularea dreptului de proprietate asupra construcțiilor
s-ar fi făcut în condițiile legii, nu același lucru se poate spune despre intabularea dreptului de folosință asupra terenului în favoarea cumpărătoarelor.
De altfel, și dreptul de proprietate asupra terenului în favoarea municipiului Constanța s-ar fi realizat în fals, cu nesocotirea prevederilor Legii Cadastrului și publicității imobiliare, deoarece niciuna dintre persoanele juridice în favoarea cărora s-a făcut intabularea nu a făcut dovada dreptului înscris.
Rezultă că atât folosința, cât și proprietatea asupra terenurilor au fost intabulate nelegal, în absența oricărui act constitutiv de drepturi sau translativ de proprietate pentru operațiunile obiect al înscrierilor, nefiind dovedit dreptul în folosul căruia s-a făcut înscrierea (nu s-ar fi realizat transferul din domeniul public al statului în domeniul public local). Valoarea terenului de care statul român a fost deposedat, în suprafață reală de 22.793 mp, este, conform unui raport de constatare, de 30.314.690 euro.

Vărul lui Mazăre, ajutat să primească Parcul de distracții "Aqua Magic"
Din cercetările procurorilor de la DNA a mai reieșit că persoanele îndreptățite la restituire au fost determinate, după trecerea unor perioade de timp îndelungate, de doi până la trei ani, ori să-și vândă drepturile succesorale, ori să vândă terenurile în cauză. Totul, pentru sume de bani ce reprezintă mai puțin de 1% din valoarea terenurilor la care au fost obligate să renunțe. În final, aceste terenuri aveau să ajungă în proprietatea persoanelor cărora le-au fost predestinate, cu mult înainte de soluționarea cererilor de restituire.
În actul de inculpare, procurorii precizează că, pentru atingerea scopului infracțional urmărit, majoritatea terenurilor atribuite pe alte amplasamente, în echivalent valoric, au fost subevaluate, unele, la prețuri de 10 ori mai mici decât prețurile reale.
Concret, între aceste terenuri figurează și terenul în suprafață de 27.000 mp pe care s-a construit Parcul de distracții acvatice "Aqua Magic" de către firma Aqualand, la care unul dintre acționarii principali este Basarab Popa, vărul primarului Mazăre.
De asemenea, a fost luat în calcul și terenul în suprafață de 8.307,78 mp, situat în zona Căpităniei Vila Marina, pe malul lacului Siutghiol, care ar fi ajuns în proprietatea familiei Mazăre (primarul, mama și fratele aces-tuia). Un alt teren intrat în vizorul anchetatorilor are o suprafață de 52.471 mp și este situat în Parcul Tăbăcăriei. Despre acesta, procurorii au ajuns la concluzia că nu a fost restituit în natură celor îndreptățiți, ci firmei cesionare "Holland Development Group" SA (la care acționar și administrator este Sandu Bogdan Gabriel, iar acționar principal, prin firma "Millenium Global Development" este Valentin Gheorghe Ionescu), care a plătit pentru drepturile succesorale un preț de 100 de ori mai mic decât cel real.

Sechestru pe unele terenuri, care încă se mai află în proprietatea inculpaților
În ceea ce privește îndeplinirea defectuoasă, de către membrii Comisiei de aplicare a Legii 10/2001, a soluționării cererilor de restituire, procurorii susțin că aceasta s-a finalizat prin încălcarea, în mod repetat, a dispozițiilor Legii 10/2001 și a acelora care reglementează proprietatea publică a statului.
Drept urmare, anchetatorii au ajuns la concluzia că, în acte, s-au confirmat fapte nereale și au fost atestate ca aparținând municipiului Constanța unele bunuri aflate în domeniul public al statului (plaje și faleze).
Concret, inculpații au încălcat dispozițiile Legii 10/2001 privind persoanele îndreptățite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competența de soluționare a cererilor de restituire, întinderea suprafeței revendicate și alte nereguli.
Din rechizitoriul întocmit de procurorii DNA mai reiese că avantajele patrimoniale dobândite ilegal se regăsesc în proprietatea inculpaților sau a firmelor controlate de aceștia, după cum urmează: Radu Ștefan Mazăre (prin firmele "Nisipuri" SA), mama și fratele acestuia (prin firma "APV Media Turism"), Georgică Giurgiucanu, Emil Dragoș Săvulescu, Cristian Borcea, Valentin George Ionescu (prin firma "Habitat și Ambient" SA), Mihai Camboianu, Basarab Popa (prin firmele "Pomacost" SA și "Aqualand" SA), Sandu Bogdan Gabriel (prin firma SC "Holland Develompment Group" SA), Mihai Sergiu Ceacîreanu (ca persoană fizică și prin firma sa "New Home Construct" SA), Alexandru Octavian Șerban, Paraschiva Barbu, Marius Pușcași și Carmen Pușcași.
Pentru a fi siguri că, în cele din urmă, statul nu va rămâne cu buza umflată, adică va mai fi ceva de confiscat, prin ordonanța din 15 februarie 2008, a fost instituit sechestru asupra terenurilor provenite din săvârșirea infracțiunilor analizate, care au fost identificate în proprietatea unora dintre inculpați și în proprietatea firmelor controlate de aceștia.
Dosarul a fost înaintat spre soluționare magistraților de la Curtea de Apel București, iar primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 25 noiembrie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6531 secunde