Medicamentele au reapărut în farmacii, dar sunt mai scumpe cu 10-20%

1369

Articole de la același autor

Medicamentele de import au reapărut în farmaciile constănțene, dar sunt mai scumpe cu 10-20%. Obișnuiți cu majorările de prețuri, constănțenii nu mai obiectează nimic.

Algocalmin fiole. Un medicament recomandat de medici foarte des. Dacă, până săptămâna trecută, o cutie cu cinci fiole costa 2,81 lei, acum prețul este de 3,38 de lei. "Sortis", un medicament folosit pentru scăderea colesterolului, costă, din această săptămână, 84,19 lei, adică cu aproape 13 lei mai mult. Constănțenii spun că deja s-au obișnuit cu scumpirile, așa că nu mai comentează nimic atunci când farmacistul îi anunță că au mai mult de plătit.
"Medicamentele trebuie să le iau, orice ar fi. Știam că s-au scumpit, pentru că am tot auzit. Bine că le-au adus din nou în farmacii", ne-a declarat Gherghina Dragomir, o pacientă care își lua ieri medicamentele de la farmacie.
"Oamenii nu simt foarte mult scumpirea, pentru că medicamentele sunt compensate. Spre exemplu, un medicament care costa 10 lei, acum costă 11 lei. Pacientul care plătește 50% trebuie să dea acum 5,5 lei, față de 5 lei, cât dădea până acum, ceea ce nu este foarte mult", a declarat Vasile Rizea, președintele Colegiului Farmaciștilor Constanța.
Diferențe mai mari de preț sunt în cazul medicamentelor mai scumpe. Spre exemplu, "Crestor", un medicament folosit pentru scăderea nivelului colesterolului, costă acum 98,59 lei, față de 88,34, cât costa până luna trecută. Și farmaciștii spun că oamenii deja nu mai comentează nimic atunci când văd că trebuie să plătească mai mult.
"Sunt în temă, s-au obișnuit deja, pentru că au tot auzit la televizor, așa că vin, iau medicamentele și nu mai comentează nimic cu privire la preț", ne-a spus Paula Felea, asistent de farmacie.
Humulin - insulină costă acum 94,51 lei, față de 78,12 lei, prețul de luna trecută. Medicamentul se eliberează gratuit pentru pacienții cu diabet, fiind plătit din contribuția salariaților către casele de asigurări. Cu toate că pacienții nu plătesc foarte mult în plus, pentru că medicamentele sunt decontate, mărirea prețurilor înseamnă bani mai mulți cheltuiți din fondul asigurărilor sociale de sănătate.
Nu toate medicamentele au reapărut pe rafturile farmaciilor, însă, cel mai probabil, problemele vor fi rezolvate spre sfârșitul săptămânii, după cum a declarat președintele Colegiului farmaciștilor.
Există și medicamente al caror preț a scăzut. Fosamax, spre exemplu, un medicament folosit pentru tratarea osteoporozei, costa până în ianuarie 58,28 de lei, iar acum costă 45,65 de lei.
Livrările de medicamente de import către spitale și farmacii au fost oprite imediat la începutul anului.
Distribuitorii de medicamente erau nemulțumiți că au ajuns să cumpere produsele în euro, la un curs de 4 lei și 30 de bani, și să le deconteze la stat cu doar 3 lei și 60 de bani. După discuțiile cu ministrul Sănătății, Ion Bazac, a fost stabilit un curs de 4 lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7695 secunde