Mesajul UE către Trump: "Dragă America, prețuiește-ți aliații"

242
Mesajul UE către Trump:

Articole recomandate

"Dragă America, prețuiește-ți aliații, la urma urmei nu ai atât de mulți". Este mesajul pe care i l-a transmis președintele Consiliului European, Donald Tusk, președintelui american Donald Trump, înainte de summitul NATO. În replică, liderul de la Casa Albă a acuzat din nou blocul comunitar că profită de pe urma Statelor Unite. Între timp, Rusia a caracterizat Alianța drept un produs al Războiului, înființată pentru confruntare.

Donald Tusk i-a cerut președintelui american să înceteze cu reproșurile la adresa aliaților privind bugetul pentru apărare, deoarece Europa cheltuiește mult mai mult pentru apărare decât Rusia și tot atât cât China. Mai mult, a amintit că Europa a fost prima care a răspuns la scară largă atunci când Statele Unite au fost atacate pe 11 septembrie 2001 și a pierdut 870 soldați în războiul din Afganistan.

"Stimate domnule președinte, vă rog să vă amintiți de acest lucru mâine, când ne întâlnim la summitul NATO, dar mai ales când vă întâlniți cu președintele rus Vladimir Putin, la Helsinki. Merită întotdeauna să știi cine este prietenul tău strategic și cine reprezintă o problemă strategică", a spus Tusk.

Răspunsul lui Trump nu s-a lăsat așteptat.

"Ba avem mulți aliați, dar nu putem permite să se profite de noi. Uniunea Europeană profită de noi. Din punctul meu de vedere, (Vladimir Putin - n.r.) este un concurent. Cred că ne înțelege cu Rusia, a ne înțelege cu China reprezintă un lucru bun, nu un lucru rău", a spus Trump.

Donald Trump a plecat la summitul NATO de la Bruxelles. După aceea, va merge la Londra, pentru o întâlnire cu premierul Marii Britanii, iar la începutul săptămânii viitoare se va întâlni cu Vladimir Putin, la Helsinki.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4843 secunde