Migranții care trec granița României îi îngrijorează pe maghiari

134
Migranții care trec granița României îi îngrijorează pe maghiari - ddd-1576763079.jpg

Articole recomandate

În pofida încercărilor repetate ale migranților ilegali de a trece granița Ungariei, aceasta va continua să-și protejeze frontierele, securitatea cetățenilor săi și a celor europeni, a declarat consilierul premierului Viktor Orban pentru securitate internă, Gyorgy Bakondi, într-un interviu acordat joi cotidianului Magyar Hirlap, citat de agenția MTI și Agerpres.

Numărul tentativelor de trecere ilegală a frontierelor sudice ale Ungariei a ajuns anul acesta la circa 13.000, dublu față de anul trecut, a precizat oficialul ungar.

În plus față de încercările de trecere a frontierei dinspre Serbia, unde Ungaria a ridicat un gard de protecție, ''am constatat de asemenea o activitate sporită la secțiunile noastre de frontieră cu România și Croația'', notează consilierul premierului Viktor Orban.

Circa 468 de persoane au încercat anul acesta să intre ilegal în Ungaria dinspre România și 294 dinspre Croația, a precizat el. ''În ambele cazuri (...), numărul tentativelor de pătrundere este mai mult decât dublu față de întreg anul trecut'', mai spune oficialul ungar.

El a subliniat că după ce Croația a implementat un regim foarte strict de protecție a frontierei sale cu Bosnia, ''organizațiile de trafic cu ființe umane și-au dat seama de acest lucru și acum migranții revin din Bosnia în Serbia, de unde își încearcă norocul pornind în direcția României sau încearcă să forțeze frontiera sigilată'' dintre Serbia și Ungaria, avertizează Gyorgy Bakondi.

Acesta a mai vorbit și despre statele de proveniență ale migranților care încearcă să ajungă în vestul Europei. ''Dacă în 2017 și 2018 scăzuse numărul solicitanților de azil sirieni și majoritatea erau atunci afgani, pakistanezi și iranieni, acum sirienii apar din nou în număr tot mai mare printre cei prinși la frontiera ungară. Aceasta înseamnă că schimbările din Turcia i-a încurajat din nou să plece'', menționează oficialul ungar.

În opinia sa, odată cu instalarea noii Comisii Europene ''statele naționale (din UE) pun mai mult accent pe protejarea frontierelor''. ''De pildă, ele au luat măsuri mai stricte pentru a filtra sosirile, pentru controlul intrărilor și limitează acordarea permiselor de sejur și a statutului de refugiat pentru migranți, și în special accesul la asistență socială''.

Gyorgy Bakondi a mai afirmat că, după îndelungi consultări, Comisia Europeană a transmis Ungariei că îi va rambursa 10% din cheltuielile angajate de această țară pentru a-și proteja frontiera, dar până în prezent Budapesta nu a primit niciun astfel de transfer financiar.

Într-o altă declarație, acordată miercuri televiziunii maghiare M1, el a spus că așa-numita rută balcanică a cunoscut în decembrie cel mai intens flux migrator de la începutul crizei migrației, numai weekendul trecut polițiștii și soldații maghiari participând la operațiuni care au vizat circa 400 de migranți clandestini.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9177 secunde