Ministerul de Externe rus: "Noile sancțiuni impuse de UE neagă dreptul Rusiei de a-și apăra frontierele"

357
Ministerul de Externe rus:

Articole recomandate

Sancțiunile impuse Moscovei de Uniunea Europeană neagă dreptul Rusiei de a-și proteja frontierele, a declarat, sâmbătă, Ministerul de Externe rus, care a subliniat că Rusia nu a încălcat dreptul internațional în timpul incidentului din strâmtoarea Kerci, transmite agenția Reuters, consultată de Agerpres. 


MAE rus a calificat drept ipocrite și cinice noile sancțiuni adoptate de UE și a precizat că acestea nu vor rămâne fără răspuns. 
Uniunea Europeană a inclus, vineri, opt oficiali ruși pe lista sa cu sancțiuni pentru rolul lor în incidentul armat cu Ucraina din Marea Neagră de la sfârșitul anului trecut și, totodată, a prelungit pentru o jumătate de an sancțiunile individuale vizând oficiali ruși cărora le atribuie responsabilitatea pentru conflictul din Donbas (estul Ucrainei). 
La sfârșitul lunii noiembrie, Garda de coastă rusă a deschis focul și a sechestrat trei nave ucrainene cu tot cu echipaje (24 de persoane) înainte de intrarea lor în strâmtoarea Kerci, care face legătura între Marea Neagră și Marea Azov. Tensiunile au escaladat în regiune după anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, în martie 2014. 


Rusia revendică controlul apelor din largul Crimeii de la anexarea peninsulei. Kievul și țările occidentale acuză Moscova că împiedică deliberat tranzitul navelor comerciale prin strâmtoarea Kerci. 


Printre persoanele sancționate se numără doi înalți oficiali ai serviciilor de securitate ruse responsabili de Crimeea, trei ofițeri de la comanda unei nave de patrulare și de pe o navă antisubmarin, precum și comandantul forțelor armate din regiune. Toți vor avea interdicție de intrare pe teritoriul UE, iar activele lor în spațiul comunitar vor fi înghețate. 


Până acum, Uniunea Europeană a instituit sancțiuni punctuale - care prevăd înghețarea activelor și interdicție de călătorie în spațiul comunitar - pentru 179 de persoane și 44 de entități pentru acțiuni care subminează integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei. În plus, blocul comunitar a aplicat Rusiei sancțiuni economice vizând sectoarele financiar, energetic și al apărării, împiedicând totodată accesul băncilor ruse la piețele UE și limitând anumite importuri dinspre UE. Aceste măsuri includ, de asemenea, interdicții asupra comerțului cu arme. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.472 secunde