Criza submarinelor

Miniştrii de Externe ai UE şi-au exprimat solidaritatea cu Franţa împotriva SUA

176
Miniştrii de Externe ai UE şi-au exprimat solidaritatea cu Franţa împotriva SUA - ministrii-1632229808.jpg

Articole recomandate

Ţările membre ale Uniunii Europene şi-au exprimat, la New York, sprijinul în favoarea Franţei şi împotriva Statelor Unite în criza submarinelor, informează agenţia AFP, consultată de Agerpres.

Miniştrii de Externe ai statelor membre ale UE, care s-au întâlnit la New York în marja sesiunii Adunării Generale anuale a ONU, „şi-au exprimat în mod clar solidaritatea faţă de Franţa”, precum şi „sprijinul clar”, a declarat presei şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, care a condus discuţiile.

Potrivit acestuia, participanţii la reuniune au considerat că disputa franco-americană generată de anunţul unei alianţe indo-pacifice între Statele Unite, Marea Britanie şi Australia nu este un subiect bilateral, ci unul care a afectat întreaga Uniune Europeană.

El a deplâns faptul că acest lucru „nu merge în direcţia unei cooperări mai strânse în zona indo-pacifică”.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a denunţat „lipsa de loialitate” din partea SUA în criza submarinelor pe care o traversează cu Franţa.

Uniunea Europeană cere Washingtonului o „clarificare” pentru „a încerca să înţeleagă mai bine care sunt intenţiile din spatele anunţului” unui parteneriat strategic între SUA, Regatul Unit şi Australia, „întrucât este de neînţeles”, le-a spus el jurnaliştilor, la New York.

Iar preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a caracterizat drept „inacceptabil” modul în care a fost tratată Franţa prin pactul de securitate încheiat între SUA, Australia şi Regatul Unit.

„Unul dintre statele noastre membre a fost tratat într-un mod inacceptabil. Vrem să ştim ce s-a întâmplat şi de ce”, a declarat ea pentru CNN.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat, pe 15 septembrie, o nouă alianţă strategică cu Australia şi Marea Britanie, care a dus la anularea unui contract de miliarde de euro prin care Franţa urma să furnizeze submarine Australiei.

Şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, a denunţat „o lipsă de consultare” din partea Statelor Unite în criza submarinelor, precum şi perpetuarea reflexelor unei perioade despre care spera că s-a încheiat.

„Subiectul este în primul rând încălcarea încrederii între aliaţi şi cheamă la o reflecţie serioasă între europeni”, a declarat ministrul francez de Externe într-o conferinţă de presă la New York. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3634 secunde