Miniștrii de Finanțe din UE au aprobat blocarea unor fonduri de 495 milioane euro destinate Ungariei

214
Miniștrii de Finanțe din UE au aprobat blocarea unor fonduri de 495 milioane euro destinate Ungariei - ue-1331662641.jpg
Miniștrii de Finanțe din Uniunea Europeană au aprobat astăzi blocarea unor fonduri de coeziune destinate Ungariei în valoare de 495 de milioane de euro, din cauza deficitului bugetar excesiv, a declarat ministrul danez Margrethe Vestager.
Decizia reprezintă o premieră și a fost luată la recomandarea Comisiei Europene, urmând să intre în vigoare în ianuarie 2013.

Sancțiunea va fi ridicată imediat, dacă Ungaria va prezenta măsuri corective până la 22 iunie, a precizat Vestager.

O sursă apropiată situației a declarat că această soluție de compromis a fost convenită de miniștrii de Finanțe.

Suma de 495 de milioane de euro reprezintă aproape o treime din cele 1,7 miliarde de euro la care Ungaria are dreptul în 2013 prin fondurile de coeziune care sunt acordate regiunilor defavorizate ale Uniunii Europene, în special țărilor foste comuniste care au aderat în 2004 și 2007.
Propunerea CE de blocare a fondurilor a fost luată în conformitate cu noile prerogative ale Executivului european și este văzută drept "un stimulent puternic pentru ca Ungaria să respecte Pactul de Stabilitate care prevede un deficit bugetar de maxim 3% din PIB".

Potrivit CE, Ungaria nu a reușit să reducă deficitul bugetar la 3% din PIB, de la aderarea la UE, în 2004.

Ungaria a adus anul trecut deficitul bugetar sub 3% din PIB, dar acest fapt s-a datorat în mare parte naționalizării fondurilor private de pensii. Comisia consideră că măsura nu este o corecție structurală a deficitului.

Comisia anticipează că Ungaria va avea anul viitor un deficit bugetar de 3,25%, dacă nu va lua noi măsuri.

Liderii europeni, cu excepția celor din Marea Britanie și Cehia, au semnat la începutul acestei luni un pact fiscal pentru înăsprirea controlului bugetar.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.42 secunde