Ministrul Economiei francez: „Europa nu mai poate conta pe SUA pentru protecţia sa”

98
Ministrul Economiei francez: „Europa nu mai poate conta pe SUA pentru protecţia sa” - ministrul-1632489805.jpg

Articole recomandate

Criza submarinelor arată că Uniunea Europeană „nu mai poate conta pe SUA pentru a-i garanta protecţia”, a declarat, joi, ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, invitându-i pe europeni „să deschidă ochii”, relatează agenţia AFP, consultată de Agerpres.

„Prima lecţie care trebuie trasă din acest episod este că Uniunea Europeană trebuie să-şi construiască independenţa strategică. Episodul afgan, episodul submarinelor arată că nu mai putem conta pe SUA pentru a ne garanta protecţia strategică”, a declarat Le Maire, pentru France Info.

„SUA nu mai au decât o singură preocupare strategică, China, şi de a contracara creşterea în putere a Chinei. Atât fostul preşedinte Donald Trump, cât şi cel actual, Joe Biden, estimează că aliaţii lor trebuie să fie docili. Noi însă estimăm că ei trebuie să fie independenţi”, a spus Bruno Le Maire.

„Trebuie ca partenerii noştri europeni să deschidă ochii”, a adăugat el, criticând sprijinul acordat de Danemarca pentru SUA, contrar criticilor formulate de autorităţile europene după decizia australiană de a anula contractul încheiat între Naval Group francez în favoarea noului parteneriat cu SUA şi Regatul Unit. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4062 secunde