Ministrul Sănătății despre plățile informale: Se vede o diminuare a acestui fenomen

125
Ministrul Sănătății despre plățile informale: Se vede o diminuare a acestui fenomen - sorinapintea696x464-1570533327.jpg

Articole recomandate

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat marți, referindu-se la plățile informale din spitale, că din rapoartele pe care le are se observă o diminuare a acestui fenomen.



"Citeam undeva un titlu 'ministrul Sănătății nu poate rezolva problema' (șpăgii - n.r.). Nu, sigur că nu pot, nu pot singură să rezolv problema, pentru că legislație avem, avem și soluții pe care spitalele trebuie să le aplice, dar mai avem și reticența unora de a nu rezolva problema. Eu am spus - acest fenomen se va diminua în timp. Deja, din rapoartele pe care noi le avem, se vede o diminuare a acestui fenomen, dar nu va dispărea așa dintr-o dată. A fost prea încetățenit în conștiința tuturor. Da, există încă acest fenomen în spitale", a afirmat Pintea, la finalul unei dezbateri, organizate la Parlament.

În opinia sa, fenomenul s-a diminuat "de teama sancțiunilor", pentru că veniturile salariale au crescut, datorită faptului că pacienții au devenit "mai atenți", dar și în urma campaniilor media.

"Poate că și de teama sancțiunilor, dar cred că în primul rând pentru că deja salariile au ajuns la un nivel care, cred eu, mulțumește personalul medical, iar pacienții au devenit mai atenți. Și aceste campanii media au rolul lor important", a arătat ministrul.

Sorina Pintea le-a recomandat pacienților cărora li se solicită bani să anunțe acest lucru conducerilor unităților medicale.

"Avem acele rapoarte pe care le facem la chestionarele de feedback și care sunt postate pe site-ul ministerului și acolo se observă o diminuare a procentului de la o lună la alta de pacienți nemulțumiți. Eu, în general, mă uit la chestiunile negative, așa-zis negative, la cum evoluează sau involuează", a mai spus ea.

Întrebată dacă spitalele de urgență sunt în "topul mitei", ministrul a răspuns: "În general, da, pentru că în spitalele de urgență sunt foarte multe specialități, este mult personal medical. Categoric nivelul va fi mai mare față de un spital municipal sau orășenesc, iar numărul de pacienți care intră în aceste spitale este foarte mare. De aceea în acel clasament categoric întotdeauna vor fi aceste spitale mari".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3027 secunde