Misteriosul caz al unei hărți și al unui ministru din Taiwan, care au dispărut

131
Misteriosul caz al unei hărți și al unui ministru din Taiwan, care au dispărut - fondministrutaiwan-1639490118.jpg

Articole de la același autor

Un video al unui ministru taiwanez a fost tăiat în timpul summitului pentru Democrație găzduit de președintele american Joe Biden săptămâna trecută, după ce în momentul în care oficialul de la Taipei își făcea prezentarea, pe video a apărut o hartă cu Taiwanul într-o culoare diferită de cea a Chinei, prin care s-ar fi sugerat că insula este independentă de Beijing.

Surse care au asistat la discuții au declarat jurnaliștilor Reuters că prezentarea de vineri a ministrului pentru Digitalizare din Taiwan, Audrey Tang, a provocat consternare în rândul oficialilor americani, după ce harta a apărut în video timp de aproximativ un minut.

Sursele, care au dorit să rămână anonime din cauza sensibilității problemei, au spus că videoul în care a vorbit ministra Tang a fost tăiat în timpul intervenției sale într-un panel și înlocuit ulterior doar cu o variantă audio, la ordinul Casei Albe.

Casa Albă a fost îngrijorată că diferențierea Taiwanului și Chinei pe o hartă într-o conferință găzduită de SUA, la care Taiwanul a fost invitat ca dovadă a sprijinului SUA într-un moment în care se află sub o presiune intensă din partea Beijingului, ar putea fi văzută ca fiind în contradicție cu politica o singură China a Washingtonului, care evită să ia o poziție clară în ceea ce privește dacă Taiwanul face parte din China, au spus sursele.

Departamentul de Stat a transmis că confuzia cu privire la partajarea ecranului a dus la eliminarea videoului ministrei Tang, numind incidentul drept o greșeală sinceră.

„Am apreciat participarea ministrului Tang, care a prezentat expertiza foarte bună a Taiwanului în probleme ce țin de guvernare transparentă, drepturile omului și combaterea dezinformării”, a spus un purtător de cuvânt.

Prezentarea lui Tang a inclus o hartă cu lumea, în care țările au fost colorate în funcție de deschiderea lor față de drepturile civile. Cea mai mare parte a Asiei, inclusiv Taiwan, a fost colorată în verde, fiind subliniată deschiderea țărilor din regiune față de drepturile omului. Alte state, inclusiv câțiva aliați și parteneri ai SUA, au fost colorate cu o culoare închisă, sugerandu-se că acestea obstrucționează drepturi.

China, Laos, Vietnam și Coreea de Nord au fost colorate în roșu și etichetate ca fiind închise în privința drepturilor.

În timpul panelului, când moderatorul s-a întors la ministra Audrey Tang, câteva minute mai târziu, nu a mai existat niciun videoclip cu ea, ci doar o variantă audio cu intervenția sa, însoțită de o fotografie în care i se preciza funcția. Ulterior, a apărut pe ecran un anunț prin care se spunea că orice opinii exprimate de persoanele din acest panel sunt cele ale persoanei respective și nu reflectă neapărat opiniile guvernului Statelor Unite.

O sursă apropiată întâmplării a declarat pentru Reuters că harta ministrei din Taiwan a generat o rafală instantanee de e-mailuri în rândul oficialilor americani, iar Consiliul Național de Securitate (NSC) de la Casa Albă a contactat imediat Departamentul de Stat, manifestându-și îngrijorarea că Taiwanul părea în prezentare ca o țară distinctă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4429 secunde