Miting uriaș la Istanbul, cu o săptămână înainte de referendum. Erdogan, comandant suprem!

229
Miting uriaș la Istanbul,  cu o săptămână înainte de referendum.  Erdogan, comandant suprem! - miting-1491738553.jpg

Articole recomandate

Zeci de mii de persoane au fost prezente, sâmbătă, la Istanbul, la un miting al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care mai are doar o săptămână pentru a convinge alegătorii să voteze "da" la referendumul privind extinderea prerogativelor sale, scrie AFP. 


"La 16 aprilie, vreți să spuneți «da» unei Turcii puternice?", a întrebat Recep Tayyip Erdogan mulțimea, care i-a răspuns cu un "da" răsunător. "Vreți o Turcie mare? Vreți să spuneți «da» stabilității? Vă veți face datoria la Istanbul?", a continuat șeful statului. 


Turcii sunt chemați să voteze, la 16 aprilie, asupra unei controversate reforme constituționale care va extinde semnificativ prerogativele președintelui turc. 


Analiștii prevăd un rezultat strâns, în pofida netei dominări a campaniei pentru "da" în presă. 


Recep Tayyip Erdogan a luat cuvântul, sâmbătă seară, pe o scenă imensă instalată pe esplanada Yenikapi, pe malul Mării Marmara, unde a ajuns cu elicopterul, în uralele mulțimii. 


În acest loc, el a ținut un discurs despre solidaritate națională în fața a sute de mii de persoane, la 7 august 2016, la scurt timp după puciul eșuat de la jumătatea lunii iulie, imputat de Ankara predicatorului islamist Fethullah Gulen, care dezminte însă acuzațiile. 


v v v


Dacă va fi adoptată, reforma constituțională va duce la suprimarea funcției de prim-ministru și va permite președintelui în special să numească și să revoce miniștrii și să intervină direct în domeniul judiciar. 


Potrivit liderilor turci, reforma constituțională, ce i-ar permite lui Erdogan să rămână la putere până în 2029, este necesară pentru a dota Turcia cu un executiv puternic, capabil să înfrunte provocările economice și de securitate. Opoziția consideră însă că acordă prea multă putere președintelui, acuzat deja de derivă autoritară. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4076 secunde