Moarte suspectă a unui martor-cheie al tragediei de la Smolensk

402
Moarte suspectă a unui martor-cheie al tragediei de la Smolensk - smolensk-1351511627.jpg

Articole recomandate

Unul din martorii-cheie în ancheta asupra cauzelor prăbușirii aeronavei Tu-154 lângă Smolensk (vestul Rusiei), care a costat viața a 96 de cetățeni polonezi, între care președintele Poloniei, Lech Kaczynski, soția sa Maria, precum și peste 80 de oficiali

de rang înalt din armată, politică și reprezentanți ai societății civile, a murit în circumstanțe încă neelucidate.

Martorul-cheie a fost descoperit spânzurat sâmbătă seară, la domiciliul său din apropierea Varșoviei, transmit Polskie radio și Wiadomsci. După cum a declarat presei un reprezentant al Parchetului, Dariusz Slepokur, anchetatorii consideră că este vorba de o sinucidere, neavând deocamdată motive pentru a suspecta o crimă.

Corpul neînsuflețit al lui Remigiusz M. (42 de ani), inginer de bord pe Yak-40, a fost descoperit în subsolul casei în care acesta trăia împreună cu soția sa.

În ziua fatidică de 10 aprilie 2010, Remigiusz M. se afla în cabina aparatului de zbor Yak-40, care aterizase cu o oră mai devreme pe aeroportul militar Severnîi de lângă Smolensk, unde avea să se prăbu-șească Tu-154. Prin stația de bord, el a auzit convorbirea dintre echipajul aeronavei oficiale și turnul de control de pe aeroportul de lângă Smolensk.

În depozițiile sale, el susținea că dispecerul rus i-a permis aeronavei prezidențiale poloneze să coboare "până la înălțimea luării unei decizii" de 50 de metri, în pofida ceții dense. Potrivit versiunii oficiale, dispecerul nu ar fi permis coborârea decât la o altitudine de 100 de metri. Conform mărturiilor pilotului polonez, turnul de control rus permisese înainte coborârea până la altitudinea de 50 de metri pentru aparatul său de zbor Yak-40.

Șeful Comisiei parlamentare de anchetă a catastrofei aeriene de lângă Smolensk, Antoni Macierewicz, comentând moartea inginerului de bord, a remarcat că acesta a fost unul din cei doi martori - cheie ai dosarului. Al doilea este pilotul de pe Yak-40, Artur Wosztyl, care ar trebui plasat sub pază, în opinia sa.

"Am impresia că se strânge lațul în jurul nostru, al celor care pot să spună adevărul despre Smolensk", citează portalul Nieza-lezna.pl. o declarație a șefului Comisiei de anchetă, vicepreședintele partidului Lege și Justiție, al fraților Kaczynski, susținător al teoriei că Rusia este responsabilă în cazul tragediei de lângă Smolensk.

În august, comisia condusă de acesta a dat publicității un raport, care menționa o explozie produsă la bordul aeronavei președintelui Lech Kaczynski înainte de prăbușire.

v v v

Aeronava Tu-154, cu o delegație oficială de 88 de persoane plus opt membri ai echipajului, s-a prăbușit în condiții de vizibilitate redusă, în apropiere de aeroportul militar Severnîi, fără să existe vreun supraviețuitor. Oficialii polonezi se îndreptau spre Katyn, nu departe de Smolensk, cu ocazia celei de-a 70-a comemorări a execuției zecilor de mii de militari polonezi, din ordinul lui Stalin, în 1940, în URSS. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 22 Octombrie 2012
Stire din Actual : Pyramiden, orașul părăsit
Pagina a fost generata in 1.2414 secunde