Eveniment religios duminică, la Constanța

Monografia Catedralei va fi lansată în prezența Patriarhului

438
Catedrala arhiepiscopală a Constanței, purtând hramul Sf. Petru și Pavel este un reper binecunoscut al orașului acesta, dar istoria ei nu este atât de cunoscută pe cât i-ar cere importanța. Iată, însă, că o nouă lucrare, rodul cercetărilor a doi autori, dr. Doina Păuleanu și dr. Virgil Coman, cu ajutorul și implicarea Arhiepiscopiei Tomisului, vine să corecteze o serie de idei înrădăcinate privind acest monument. Volumul, intitulat foarte simplu "Catedrala Sfinții apostoli Petru și Pavel", oferă mult mai mult cititorilor decât pare să sugereze un titlu atât de banal.
Dr. Doina Păuleanu este autoarea mai multor volume ce tratează istoria arhitecturală a Constanței, de aceea, la elaborarea unei monografii dedicate catedralei – inițiativă cuprinsă în "Calendarul evenimentelor dobrogene 2008", prilejuită de aniversarea a 130 de ani de la unirea Dobrogei cu România – cercetările ei în arhive și în presa vremii au adus o contribuție importantă. Multe din preconcepțiile privind istoricul acestui locaș de rugăciune vor trebui revăzute în urma publicării acestui volum. Se consideră, bunăoară, că planurile pentru construcția catedralei sunt rodul muncii arhitectului I. Mincu, însă arhivele spun că ele ar aparține, de fapt, arhitectului Alexandru Orăscu. Este vorba de același Alexandru Orăscu după planurile căruia a fost ridicat Hotelul Carol I (sediul Amiralității) la Constanța, dar și clădirea Universității din București. "Contribuția lui Mincu privește mai ales concepția ornamentală generală și mobilierul interior alături de iconostas. Pictura îi aparține lui George Demetrescu Mirea, un pictor pe nedrept uitat", ne spune Doina Păuleanu. De asemenea, e interesant de știut că pictura a cauzat oareșce vâlvă în epocă, pentru că a fost considerată prea vestică de către unii.
Catedrala, a cărei construcție a început la puțină vreme după revenirea Dobrogei la Regatul României, s-a ridicat la inițiativa prefectului de atunci, Remus Opreanu, de al cărui nume se leagă și ridicarea statuii lui Ovidiu. Cele două monumente se completează reciproc, prin faptul că unul exprimă rădăcinile bizantine ale culturii noastre, pe când celălalt, executat de sculptorul italian Ettore Ferrari în 1887, exprimă rădăcinile noastre latine.
Volumul "Catedrala Sfinții apostoli Petru și Pavel", de o excepțională ținută grafică, a fost finanțat de Guvernul României, din cei 60.000 lei alocați pentru evenimentele din "Calendarul evenimentelor dobrogene 2008".
Volumul va fi lansat duminică, 2 noiembrie, la ora 12, în cadrul celebrărilor ocazionate de proclamarea canonizării Sf. Dionisie cel Smerit, eveniment la care va participa și Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7647 secunde