Morcovii au schimbat politica de stabilire a preţurilor în India

96
Morcovii au schimbat politica de stabilire a preţurilor în India - fond-1636989581.jpg

Articole de la același autor

În India, autoritățile au declanșat o anchetă antitrust împotriva unor firme agricole importante la nivel mondial, după ce mai mulți fermieri locali s-au plâns de prețurile crescute mult peste medie ale semințelor de morcov importate, arată o investigație Reuters.

Un grup care reprezintă aproximativ 1.500 de fermieri din districtul muntos Nilgiri din Tamil Nadu, unul din statele din sudul Indiei cunoscute pentru cultivarea morcovilor, s-a plâns autorităților indiene că marile firme agricole cu care lucrează înregistrează o „marjă de profit neloială” pentru semințele de morcov. În urma sesizărilor, s-a demarat o anchetă care are potențialul de a schimba practicile de stabilire a prețurilor pe piața indiană a semințelor de legume. De altfel, piața de semințe de legume din India este estimată să ajungă la o valoare de 1,2 miliarde de dolari până în 2026, în creștere cu 10% pe an din 2020, potrivit institutului de cercetare Mordor Intelligence. India se numără, totodată, printre primii 15 producători de morcovi din lume, arată estimările industriei. Conform fermierilor, în unele cazuri, anumite soiuri de semințe de morcov au fost importate la un preț de 93,6 dolari pe kilogram și vândute la un preț de patru ori mai mare, potrivit documentelor. De asemenea, fermierilor li s-a refuzat vânzarea unor astfel de semințe în părțile de nord ale Indiei, unde erau disponibile la prețuri cu până la 50% mai ieftine. În cadrul anchetei, Comisia pentru Concurență din India (CCI) a efectuat o operațiune de căutare și confiscare a cantităților de semințe în mai multe orașe unde existau unități locale ale companiei BASF, cea mai mare companie chimică din lume.

„Se pare că există o înțelegere între companiile importatoare de semințe de morcovi şi pentru a controla prețurile acestora”, a declarat CCI. Totodată, în cele 8 pagini ale raportului CCI reiese şi că, distribuitorii, companiile şi comercianții de semințe își folosesc aparent puterea de piață pentru a controla cererea și oferta în districtul muntos Nilgiri.

Preţurile la seminţele de morcovi diferă de la o regiune la alta

Finalizarea anchetei ar putea dura câteva luni și ar putea deschide calea către sancționarea firmelor agricole internaționale și a directorilor acestora, dacă se vor găsi vinovați de încălcarea legilor antitrust din India, potrivit surselor apropiate anchetei. Purtătorul de cuvânt al BASF, Úlia de Domènech, a transmis că firma s-a angajat să respecte legile indiene și cooperează cu toate autoritățile de reglementare, inclusiv cu CCI.

Înainte de a ordona o investigație mai amplă, doi oficiali CCI au vizitat regiunea Nilgiri anul trecut și au intervievat fermierii și oficialii guvernamentali, colectând în același timp câteva mostre de semințe de morcov dintr-un laborator, potrivit unui raport intern separat al CCI. În timpul vizitei, un fermier i-a arătat unui reprezentant al CCI un mesaj de pe telefonul său mobil, care sugera că prețurile acelorași semințe sunt diferite în nordul și sudul Indiei, se arată în document. Ordinul confidențial al CCI a menționat că, deoarece același tip de semințe de morcov poate fi folosit în India, nu există „un motiv aparent” pentru a le vinde la prețuri diferite.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.429 secunde