Moscova a propus oficial Washingtonului prelungirea acordului Noul START

218
Moscova a propus oficial Washingtonului prelungirea acordului Noul START - moscova-1574972440.jpg

Articole recomandate

Rusia a propus oficial Statelor Unite prelungirea cu cinci ani a tratatului START pentru controlul armelor nucleare, Moscova fiind dispusă să accepte chiar și o prelungire mai scurtă, a declarat, miercuri, vice-ministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, citat de Reuters. 


Acordul START în vigoare, denumit "Noul START", expiră în februarie 2021 și este ultimul acord major privind controlul armelor nucleare încheiat între Washington și Moscova. El limitează la 1.550 numărul focoaselor nucleare strategice pe care le poate deține fiecare dintre cele două mari puteri nucleare. 


Rusia avertizase, la începutul acestei luni, că nu mai este timp suficient pentru ca Washingtonul și Moscova să poată negocia un acord cuprinzător care să înlocuiască "Noul START". 


"Am propus Statelor Unite extinderea tratatului cu cinci ani, așa cum este stipulat în document, sau, dacă nu este agreată de partea americană, atunci pentru o perioadă mai scurtă", a declarat Riabkov, în timpul unei vizite în China. El a adăugat că o prelungire mai scurtă de cinci ani nu este cea mai bună soluție, însă ar fi "mai bine decât nimic". 
Președintele american Donald Trump i-a spus, în 2017, omologului său rus Vladimir Putin că, în opinia sa, acordul "Noul START", semnat de Barack Obama în 2010, nu este o înțelegere bună pentru SUA. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3431 secunde