Moscova, UE și Germania denunță sancțiunile americane împotriva gazoductului Nord Stream

246
Moscova, UE și Germania denunță sancțiunile americane împotriva gazoductului Nord Stream - moscova-1577057969.jpg

Articole recomandate

Sancțiunile americane împotriva companiilor asociate cu construcția gazoductului rusesc Nord Stream 2, promulgate, vineri, de Donald Trump, împiedică alte țări "să-și dezvolte economia", a denunțat, sâmbătă, alături de UE și Germania, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, citată de France Presse, informează Agerpres. 


"Un stat cu o datorie publică de 22.000 de miliarde de dolari interzice unor țări solvente să-și dezvolte economia reală", a declarat Maria Zaharova pe pagina sa de Facebook, denunțând "ideologia americană ce nu poate suporta concurența mondială". "În curând, ei vor cere și să nu mai respirăm", a adăugat ea. 


Conducta de gaz, care este aproape finalizată, trece pe sub Marea Baltică, ocolind în special Ucraina. Ea ar trebui să dubleze livrările directe de gaz natural rusesc spre Europa de Vest prin Germania, principalul beneficiar al proiectului. 


Pentru Washington, această lucrare va crește dependența europenilor de gazele rusești și va consolida astfel influența Moscovei. Uniunea Europeană la rândul său a denunțat cu tărie ingerința Statelor Unite în politica sa energetică. 
"Din principiu, Uniunea Europeană se opune impunerii de sancțiuni împotriva companiilor europene angajate în activități legale", a declarat, sâmbătă, un purtător de cuvânt al UE, citat de AFP. 


Comisia Europeană analizează în prezent posibilele repercusiuni ale sancțiunilor americane, a indicat purtătorul de cuvânt. 
La rândul său, guvernul german a denunțat, sâmbătă, sancțiunile americane împotriva gazoductului Nord Stream 2, numindu-le "ingerință în afacerile noastre interne", notează AFP. 


"Guvernul respinge aceste sancțiuni extrateritoriale. Ele afectează companiile germane și europene și constituie o ingerință în afacerile noastre interne", a reacționat Ulrike Demmer, o purtătoare de cuvânt a Angelei Merkel, într-un comunicat. 
Ca o primă consecință a acestor sancțiuni, compania elvețiană Allseas, angajată de gigantul rus Gazprom pentru a construi secțiunea offshore a gazoductului, a anunțat, sâmbătă, suspendarea lucrărilor sale de instalare. 
Compania precizează că așteaptă acum "clarificări de reglementare, tehnice și de mediu din partea autorităților americane competente". 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0152 secunde