Motoarele Diesel, interzise? Comisia Europeană, îngrijorată de această decizie

Duminică, 23 Iulie 2017
459
Interzicerea automobilelor Diesel în orașele europene ar putea afecta capacitatea producătorilor auto de a investi în vehicule cu emisii zero. Este avertismentul transmis de Comisia Europeană miniștrilor Transporturilor din blocul comunitar, potrivit agenției Reuters, citată de Agerpres. Patru orașe din lume vor interzice mașinile cu motoare Diesel până în 2025.

Într-o scrisoare analizată de Reuters, Elzbieta Bienkowska, comisarul european pentru Piață internă, industrie, antreprenoriat și IMM, afirmă că nu vor exista beneficii în cazul prăbușirii pieței automobilelor Diesel. Pe termen scurt, autoritățile ar trebui să se concentreze pe forțarea producătorilor auto să reducă emisiile periculoase de oxid de azot la limita acceptată de reglementările UE.

"Deși sunt convinsă că ar trebui să ne îndreptăm rapid spre vehicule cu emisii zero în Europa, autoritățile și industria auto nu pot fi interesate de un colaps rapid al pieței europene a automobilelor Diesel, ca rezultat al interzicerii acestor vehicule pe plan local", a explicat Bienkowska. "Doar ar priva industria de fondurile necesare pentru a investi în vehicule cu emisii zero", a adăugat oficialul european.

Principalii producători auto din Germania au făcut investiții semnificative în tehnologia Diesel. De la izbucnirea scandalului emisiilor de la Volkswagen, în 2015, temerile privind poluarea vehiculelor au dus la verificări amănunțite în industria auto, în special a nivelului de oxid de azot, care provoacă boli respiratorii și afectează mediul.

Bienkowska le-a spus miniștrilor Transporturilor că este îngrijorată în legătură cu recentele încălcări ale reglementărilor privind emisiile de la Audi și Porsche, descoperite de procurori și nu de autoritățile germane. De asemenea, oficialul solicită ca toate mașinile cu emisii excesiv de ridicate de oxid de azot să fie scoase de pe drumurile europene, dar susține că producătorii auto ar trebui să acționeze în mod voluntar.

Munchen-ul, orașul care găzduiește cartierul general al producătorului auto BMW, analizează posibilitatea interzicerii circulației anumitor automobile cu motoare Diesel.

"Oricât de mult aș dori să evit o astfel de interdicție, cred că este puțin probabil să nu existe interdicții în viitor", a declarat luna trecută primarul Dieter Reiter. Întrebat despre cele mai recente date referitoare la emisiile de oxid de azot, Dieter Reiter a indicat că "rezultatele sunt șocante".

Un purtător de cuvânt de la BMW a apreciat că încurajarea utilizării vehiculelor electrice este o modalitate mai bună pentru a îmbunătăți calitatea aerului decât interzicerea automobilelor Diesel.

Pagina a fost generata in 0.2148 secunde