Muntenegrul nu va fi membru deplin al NATO la viitorul summit al organizației, de pe 25 mai

128
Muntenegrul nu va fi membru deplin al NATO la viitorul summit al organizației, de pe 25 mai - nato-1491027378.jpg

Articole recomandate

Muntenegrul nu va putea participa în calitate de stat membru cu drepturi depline al NATO la viitorul summit al Alianței, ce va avea loc la finalul lunii mai la Bruxelles, a indicat vineri un oficial al Alianței Nord-Atlantice, citat de Agerpres.ro.


Aderarea la NATO a Muntenegrului, care ar deveni astfel al 29 membru al organizației, este considerată drept o provocare de către Rusia și a născut o polemică în mica țară cu 620.000 de locuitori, unde opoziția prorusă a cerut organizarea unui referendum în această privință.

După ce Muntenegrul a primit în decembrie 2015 invitația de a adera la NATO, 25 de țări membre au ratificat aderarea sa, iar Senatul american și-a dat în această săptămână acceptul pentru ratificarea de către Washington.

Însă — a adăugat reprezentantul NATO sub acoperirea anonimatului — 'muntenegrenii nu vor fi membri cu drepturi depline până la summitul' organizat la Bruxelles pe 25 mai, când liderii Alianței se vor întâlni cu președintele american Donald Trump.

Drept consecință, Olanda nu va putea ratifica această aderare în timp real, întrucât procedura din Parlamentul de la Haga durează cel puțin opt săptămâni, a explicat responsabilul citat, în marja reuniunii miniștrilor de externe din NATO, desfășurată vineri la Bruxelles.

Premierul muntenegrean Dusko Markovic își exprimase, la sfârșitul lunii februarie, că va putea participa 'în calitate de membru' la acest summit. De la începutul procesului de aderare, Muntenegrul a asistat deja, în calitate de observator, la mai multe reuniuni ale Alianței Nord-Atlantice.

Rusia a calificat extinderea NATO prin admiterea unor state din Balcani drept o 'provocare'.

Muntenegrul trece printr-o criză politică după ce în februarie autoritățile de la Podgorica au anunțat că au dejucat o lovitură de stat care ar fi urmat să aibă loc pe 16 octombrie 2016, data alegerilor parlamentare din această țară.

Circa 25 de persoane — majoritatea sârbi, dar și doi ruși și doi membri ai opoziției, Andrija Mandic și Milan Knezevic — sunt acuzate de Parchetul muntenegrean că au participat la pregătirea loviturii de stat dejucate. Moscova, acuzată de implicare în evenimentele respective, a respins orice amestec în acest dosar.

În timpul reuniunii ministeriale a Consiliului Nord-Atlantic, desfășurată vineri la Bruxelles, mai mulți participanți au denunțat 'amestecul rus în anumite țări din Balcanii Occidentali'.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6909 secunde