NATO a avertizat Rusia să reducă provocările de la Marea Neagră

128
NATO a avertizat Rusia să reducă provocările de la Marea Neagră - fond2-1637068204.jpg

Articole de la același autor

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat Rusia că orice nouă provocare sau acțiune agresivă ar fi un motiv de „serioasă preocupare” pentru aliați, în condițiile în care în ultimele săptămâni au fost observate „concentrări mari și neobișnuite de forțe rusești” în apropierea granițelor Ucrainei.

Secretarul general al NATO a spus că deplasările de trupe rusești observate la granița cu Ucraina sunt comparabile cu „acumularea de forțe ale Rusiei în Crimeea și în regiunea Mării Negre de la începutul acestui an”, un moment care a dat naștere unor tensiuni între aliați și Moscova.

„NATO rămâne vigilentă. Monitorizăm situația foarte atent și continuăm să ne consultăm între aliați și cu parteneri precum Ucraina și Uniunea Europeană”, a subliniat Jens Stoltenberg într-o conferință de presă comună cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, susținută la sediul NATO din Bruxelles. „Cerem Rusiei să fie transparentă în ceea ce privește activitățile sale militare, să reducă tensiunile și să prevină orice escaladare. Acesta este un mesaj clar din partea tuturor aliaților NATO și am discutat, de asemenea, situația cu ministrul de externe Kuleba în timpul întâlnirii noastre de astăzi”, a mai spus şeful NATO. El a reafirmat că NATO nu acceptă și nu va accepta anexarea „ilegală și nelegitimă” a Crimeei de către Rusia și a cerut Rusiei să înceteze să mai acorde sprijin separatiștilor din estul Ucrainei.

„Orice aliat poate să invoce articolul 4”

NATO continuă să ofere Ucrainei sprijin politic și practic semnificativ, o ajută la consolidarea capacităților defensive inclusiv prin antrenarea forțelor armate, îi susține agenda de reforme „care va contribui la promovarea aspirațiilor euroatlantice ale Ucrainei”, dar toate aceste acțiuni nu reprezintă o amenințare la adresa Rusiei. Exercițiile NATO și ale aliaților în regiunea Mării Negre sunt defensive și transparente, a afirmat secretarul general al NATO. Pe de altă parte, sporirea prezenței militare a NATO pe flancul estic este tot o urmare a acțiunilor agresive ale Rusiei, a arătat Stoltenberg. El a reliefat şi contextul actual complicat din estul Europei, pe mai multe fronturi, care este de natură să stârnească îngrijorare referindu-se la situația din Belarus, dar și la cea din Bosnia. „Condamnăm modul în care regimul Lukașenko se folosește de migranții vulnerabili. Suntem, desigur, profund îngrijorați de această situație și o urmărim foarte îndeaproape. La fel cum urmărim evoluțiile din Ucraina și din jurul acesteia. Și acestea sunt evenimente care au loc în același timp. Vedem, de asemenea, tensiuni suplimentare, în creștere, în unele părți ale Balcanilor de Vest. Așadar, sunt multe lucruri care se întâmplă în același timp și NATO trebuie să fie vigilentă, trebuie să le urmărească îndeaproape. Și, din nou, facem apel la Rusia să reducă tensiunile și să fie transparentă în ceea ce privește activitățile sale militare în Ucraina și în jurul acesteia”, a insistat Jens Stoltenberg. Pe de altă parte, Stoltenberg a spus că în evaluarea NATO, nu există nicio amenințare iminentă de agresiune militară împotriva vreunei țări membre. „Orice aliat poate să invoce articolul 4”, a menționat secretarul general al NATO. Articolul 4 din Tratatul Alianței Nord-Atlantice prevede consultări pe probleme militare atunci când „integritatea teritorială, independența politică sau securitatea oricăreia dintre părți este amenințată”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7448 secunde