NATO își va consolida misiunea din Afganistan cu 3000 de soldați

114
NATO își va consolida misiunea  din Afganistan cu 3000 de soldați - natomisiuneafganistan-1510063091.jpg
Organizația Tratatului Nord-Atlantic (NATO) a decis să-și întărească misiunea de consiliere și asistență pentru forțele militare afgane, al cărei efectiv va crește de la circa 13.000 în prezent la 16.000 de soldați, a anunțat, marți, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, transmit Reuters și AFP.

După această consolidare, misiunea se va concentra îndeosebi pe antrenarea militarilor afgani, cu accent pe pregătirea forțelor speciale, pe dezvoltarea unei forțe aeriene afgane și pe procesul de formare din școlile militare, a explicat Jens Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă la sediul NATO din Bruxelles.

Decizia privind creșterea efectivelor "Resolute Support" (Sprijin ferm), cum se numește misiunea aliată de consiliere și asistență pentru armata afgană, urmează să fie adoptată oficială joi, în cea de-a doua zi a reuniunii miniștrilor Apărării din NATO, care are loc săptămâna aceasta în capitala belgiană.

Stoltenberg a precizat marți că întăririle vor proveni "jumătate din SUA și circa jumătate" din alte țări ale Alianței Nord-Atlantice și parteneri ai săi.

La începutul lunii trecute, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii pe lângă Alianță, Kay Bailey Hutchison, a anunțat că Washingtonul le-a cerut aliaților din NATO să trimită "circa o mie" de soldați suplimentari în Afganistan, unde SUA intenționează, de asemenea, să-și majoreze prezența. Ea a menționat că, în cadrul "noii strategii" anunțate de președintele american Donald Trump, Washingtonul are în vedere o întărire a acestei prezențe constând în "3000 de militari americani și în jur de o mie de soldați aliați".

Noua abordare americană a fost decisă în august, după o îndelungată evaluare a situației, în condițiile în care Donald Trump a pledat multă vreme pentru retragerea din Afganistan, în timp ce talibanii au început să recucerească din terenul pierdut, controlând în prezent aproape 40% din teritoriul țării.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7062 secunde