Nave insuficiente pentru paza apelor teritoriale după Brexit

182
Nave insuficiente pentru paza apelor teritoriale după Brexit - naveinsuficiente-1565541780.jpg
Este posibil ca Regatul Unit să nu dispună de suficiente nave pentru a împiedica pătrunderea ilegală a vaselor de pescuit din UE în apele sale teritoriale, arată un document guvernamental citat de Sky News.


AFP preia precizările conform cărora este vorba de un e-mail redactat de funcționari din ministerul mediului, care apreciază că există multe incertitudini privind capacitatea autorităților de a asigura patrularea maritimă. În document se subliniază că doar 12 nave sunt disponibile pentru monitorizarea unui spațiu cu o suprafață de trei ori mai mare decât a Regatului Unit.
Avertismentul a fost formulat în contextul amenințării pescarilor francezi că vor perturba exporturile britanice prin Canalul Mânecii dacă după Brexit li se interzice accesul în apele teritoriale britanice, de care beneficiază acum.


Odată cu retragerea din Uniunea Europeană, Regatul Unit nu va mai aplica nici politicile comunitare privind pescuitul, prin care vasele de pescuit europene pot intra în apele teritoriale. Dacă Brexitul are loc pe 31 octombrie fără un acord, paza de coastă le va reveni exclusiv autorităților de la Londra.


În acordul cu UE negociat de fostul premier britanic, Theresa May, însă respins de parlamentul Regatului Unit, se prevede o perioadă de tranziție de 21 de luni, în care accesul vaselor europene ar fi în continuare permis, iar în paralel s-ar discuta o nouă înțelegere privind pescuitul. Actualul premier, Boris Johnson, insistă asupra renegocierii acordului și se declară decis să pună în practică Brexitul pe 31 octombrie dacă Bruxellesul refuză în continuare să redeschidă dialogul. Guvernul britanic a confirmat vineri că ar dori să discute propuneri pentru susținerea firmelor care ar putea fi afectate de acest scenariu.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2022 secunde