Negocieri anulate în Peninsula Coreea. Cine este de vină?

114
Negocieri anulate în Peninsula Coreea. Cine este de vină? - corea-1371125427.jpg

Articole recomandate

Coreea de Nord a aruncat asupra Coreii de Sud responsabilitatea pentru anularea negocierilor la nivel înalt ce urmau să aibă loc între cele două țări vecine și a avertizat că perspectivele dialogului sunt serios compromise, transmite AFP.

"De la bun început, Sudul nu a avut deloc intenția să deschidă dialogul", a declarat un purtător de cuvânt al Comitetul nord-coreean pentru reunificarea pașnică a Coreii (CPRK), care se ocupă de relațiile dintre cele două țări. "Pur și simplu, a căutat să ridice obstacole, să întârzie negocierile și apoi să le saboteze", a adăugat el, într-un comunicat dat publicității de agenția oficială KCNA. El mai acuză Seulul de "obstrucție arogantă" și "perturbare intenționată".

"Această atitudine grosolană, imorală și provocatoare ne determină să ne întrebăm încă o dată în legătură cu posibilitatea de a purta discuții serioase, de a ameliora relațiile, chiar dacă dialogul oficial va fi lansat în viitor", a mai spus purtătorul de cuvânt, în stilul lipsit de nuanțe propriu Phenianului.

O delegație nord-coreeană urma să traverseze, miercuri dimineață, granița militarizată și să se deplaseze la hotelul Grand Hilton din capitala sud-coreeană, pentru o serie de discuții timp de două zile. Negocierile ar fi fost primele după șase ani, la nivel ministerial.

Întâlnirea a fost însă anulată marți seară, fără să se anunțe dacă este vorba despre o amânare sau anularea ei definitivă.

Cele două țări nu au reușit să ajungă la un acord în privința componenței delegațiilor, Phenianul făcând cunoscut că șeful delegației sud-coreene "îi ridică probleme", potrivit unui responsabil guvernamental de la Seul sub protecția anonimatului.

Nordul solicită un demnitar de rang mai înalt decât cel ales de Seul pentru a conduce delegația sud-coreeană. Seulul a subliniat că viceministrul desemnat era de același rang cu șeful delegației nord-coreene și că Phenianul trebuie să accepte normele diplomatice internaționale.

Analiștii notau, miercuri, că anularea neașteptată subliniază dificultatea de a stabili un debut de încredere în peninsula divizată de peste șase decenii.

Potrivit experților care se ocupă de resorturile acțiunilor Coreii de Nord, una dintre țările cele mai închise și izolate din lume, regimul de la Phenian este atât îngrijorat de puterea sa, încât refuză să facă orice concesie cât de mică.

Așteptările erau minime, însă Coreea de Sud, aliații acesteia și cu puterile regionale, în frunte cu Japonia și China, și-au exprimat satisfacția că Phenianul dorește să reia dialogul, după luni de tensiuni militare care au sporit constant de la preluarea puterii de către tânărul Kim Jong-Un, la sfârșitul lui 2011. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3874 secunde