Negocieri pentru normalizarea relaţiilor între Turcia şi Siria, cu mediere rusă, la Moscova

117
Negocieri pentru normalizarea relaţiilor între Turcia şi Siria, cu mediere rusă, la Moscova - 1-1682491128.jpg

Articole de la același autor

Reprezentanţi oficiali ai Turciei şi Siriei s-au reunit la Moscova pentru o nouă sesiune de negocieri, cu medierea Rusiei şi Iranului, în vederea normalizării relaţiilor dintre cele două ţări, întrerupte de la începutul războiului civil în Siria în 2011, relatează agenţia France Presse.

La această reuniune, au participat miniştrii apărării din cele patru ţări menţionate, având ca scop discutarea unor „măsuri practice” menite să „consolideze securitatea în Siria” şi „normalizarea relaţiilor siriano-turce”, a indicat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

„În urma discuţiilor, părţile şi-au reafirmat voinţa de a prezerva integritatea teritorială a Siriei, precum şi necesitatea de a intensifica eforturile pentru întoarcerea rapidă a refugiaţilor sirieni în patria lor”, se afirmă în comunicat.

Potrivit Moscovei, miniştrii au avut un „dialog constructiv” şi au subliniat „necesitatea de a-l continua în interesul stabilizării şi mai mult a situaţiei”.

Separat, Ministerul turc al Apărării a subliniat într-un comunicat „atmosfera constructivă” a întâlnirii, în cursul căreia a fost abordată „problema intensificării eforturilor pentru întoarcerea refugiaţilor sirieni pe pământurile lor”.

Toţi participanţii „şi-au reafirmat respectul pentru integritatea teritorială a Siriei”, menţionează instituţia de apărare de la Ankara.

Media de stat siriene au difuzat un comunicat al Ministerului Apărării de la Damasc, în care se afirmă că discuţiile s-au axat pe „retragerea forţelor turce” din ţară.

Ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, a cărui armată este implicată de peste un an într-o campanie militară în Ucraina, a avut întâlniri bilaterale cu fiecare dintre colegii săi, abordând aspecte legate de cooperare şi de asigurarea securităţii globale şi regionale.

Rusia încurajează restabilirea relaţiilor între aliatul său sirian şi Ankara, care au avut puţine contacte oficiale de când Turcia a început să-i susţină pe rebeli şi opoziţia din Siria pentru răsturnarea preşedintelui Bashar al-Assad de la putere.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a lansat ideea unui summit al păcii cu liderul sirian, dar acesta din urmă cere în prealabil retragerea trupelor turce staţionate în nordul Siriei. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4419 secunde