Premierul britanic Boris Johnson:

"Negocierile privind Brexitul pot dura până în ultimul minut al zilei de 31 octombrie"

145

Articole recomandate

Premierul britanic Boris Johnson s-a declarat, luni, la finalul summitului G7 de la Biarritz (sud-vestul Franței), puțin mai optimist cu privire la posibilitatea de a ajunge la un acord asupra viitoarei ieșiri a Regatului Unit din Uniunea Europeană, transmite agenția AFP, consultată de Agerpres. 


"Sunt puțin mai optimist", a spus Boris Johnson, după ce s-a întâlnit cu diverși lideri la Biarritz. "Va fi dificil. Există un dezacord profund între Londra și UE", a recunoscut șeful executivului britanic. 


El s-a declarat pregătit pentru negocieri cu Uniunea Europeană privind Brexitul chiar dacă acestea ar dura până în ultimul minut înainte de expirarea datei de 31 octombrie, subliniind că, dacă este necesar, va lua decizia de a părăsi blocul comunitar fără un acord. 


Pe de altă parte, Boris Johnson a declarat că nu dorește încheierea rapidă a unui acord comercial cu SUA dacă acesta nu va maximiza oportunitățile pentru țara sa. El a asigurat, de asemenea, că președintele american Donald Trump nu a pus presiuni asupra lui privind compania chineză Huawei, pe care liderul de la Casa Albă o dorește exclusă din contractele privind rețelele 5G. 


Vorbind la rândul său despre discuțiile avute cu Boris Johnson, președintele american s-a referit la simpatia care există între ei. "De aproape șase ani îl aștept să devină prim-ministru. I-am spus: «de ce ți-a trebuit atât de mult timp?»", a declarat Trump la conferința de presă ulterioară summitului. 


Boris Johnson s-a angajat să scoată Regatul Unit din UE la 31 octombrie acest an chiar dacă Londra și Bruxellesul nu încheie un nou acord de retragere. Acordul convenit de Uniunea Europeană și fostul premier Theresa May a fost respins de trei ori de parlamentul britanic. 


Principalul punct de divergență este așa-numita "plasă de siguranță", clauza din acordul de retragere ce are drept scop prevenirea reintroducerii post-Brexit a unei frontiere fizice între Republica Irlanda - țară membră a Uniunii Europene - și provincia britanică Irlanda de Nord. Boris Johnson a cerut din nou și la acest summit eliminarea clauzei privind "plasa de siguranță", solicitare respinsă de UE. 


De asemenea, între Londra și Bruxelles există opinii diferite și în legătură cu piața unică europeană. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5188 secunde