Nivelul de alertă a fost ridicat. Erupție iminentă a vulcanului care a provocat tsunami-ul cu peste 400 de victime

293
Nivelul de alertă a fost ridicat. Erupție iminentă a vulcanului care a provocat tsunami-ul cu peste 400 de victime - volcanotsunamiindonesia201812231-1545912931.jpg

Articole recomandate

Autoritățile indoneziene au ridicat joi nivelul de alertă pentru vulcanul în erupție Anak Krakatoa, la câteva zile după ce erupția acestuia a produs un tsunami ce a provocat moartea a peste 400 de persoane, informează DPA.

Nivelul de alertă pentru Anak Krakatoa a fost ridicat la al doilea nivel ca importanță, "standby", în timp ce zona de excludere din jurul său a fost extinsă la o rază de cinci kilometri, a informat Agenția pentru gestionarea dezastrelor (BNPB).

Vulcanul, situat în strâmtoarea Sunda, între insulele Java și Sumatra, a ejectat miercuri în atmosferă nori de cenușă, care au ajuns în orașele Serang și Cilegon din provincia Banten, a indicat purtătorul de cuvânt al agenției citate, Sutopo Purwo Nugroho.

"Cenușa vulcanică este inofensivă", a declarat Nugroho. "Ea ajută la fertilizarea solului, însă rezidenții sunt sfătuiți să poarte măști și ochelari de protecție când ies afară", a completat acesta.

De asemenea, cursele aeriene au fost redirecționate, precizează DPA.

"Din cauza alertei roșii cauzate de cenușa vulcanului Krakatau, toate zborurile au fost redirecționate", a anunțat Agenția indoneziană de controlează traficul aerian, AirNav, într-un comunicat oficial.

Potrivit lui Harry Sirait, purtător de cuvânt al AirNav, a spus că avioanele care urmau să zboare pe deasupra vulcanului aflat în erupție vor folosi rute alternative.

Zborurile spre și de pe Aeroportul Internațional Soekarno-Hatta din Tangerang, Banten, la 136 de kilometri est față de vulcan, nu vor fi afectate de cenușă, întrucât aceasta cade la sud-vest de aeroport, a precizat Harry Sirait.

Aeroportul Radin Inten II din Bandar Lampung, la 100 de kilometri nord de vulcan, va rămâne și el deschis.

Erupția de sâmbătă a determinat prăbușirea în mare a flancului sud-vestic al vulcanului, provocând o alunecare de teren submarină, care a declanșat apoi un tsunami.

Tsunamiul a lovit zonele de coastă ale provinciilor Lampung și Banten și a cauzat moartea a cel puțin 430 de persoane și strămutarea altor câteva mii.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3069 secunde