Nu a fost proces echitabil! CEDO condamnă Rusia în afacerea Iukos

157
Nu a fost proces echitabil! CEDO condamnă Rusia în afacerea Iukos - ddd-1579010442.jpg

Articole recomandate

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marți Rusia în afacerea Iukos, apreciind că al doilea proces vizându-l pe fostul director al grupului petrolier, Mihail Hodorkovski, și pe un asociat al acestuia nu a fost echitabil, transmite AFP, conform Agerpres.

Potrivit CEDO, acest al doilea proces, desfășurat în perioada martie 2009 - decembrie 2010, a încălcat prevederile Convenției europene a drepturilor omului privind dreptul la un proces echitabil întrucât apărării i-a fost refuzat dreptul de a "interoga martori și de a comunica rapoarte de expertiză și elemente de disculpare importante". Mai mult, acuzații au fost "ținuți într-o cușcă de sticlă", măsură care nu a fost motivată "nici de rațiuni de securitate și nici de necesitatea de a menține ordinea în sala de judecată", notează CEDO.

Arestat în 2003, Hodorkovski a fost condamnat în 2005, într-un prim proces, la opt ani de detenție pentru "escrocherie și fraudă fiscală", pedeapsă majorată în 2010 la 14 ani, după un al doilea proces pentru "furt de petrol și spălare de bani", și redusă cu doi ani la apel. Fostul oligarh a fost eliberat în decembrie 2013, primind o grațiere din partea președintelui Vladimir Putin, iar de atunci trăiește în exil. Asociatul său Platon Lebedev a petrecut, în ce-l privește, peste 10 ani în închisoare.

CEDO a stabilit de asemenea că sancțiunea penală aplicată celor doi a încălcat legea, tribunalul rus dând, în opinia judecătorilor de la Strasbourg, o interpretare "inedită dreptului penal", în măsura în care contractele de vânzare de petrol evocate în proces erau "valabile conform reglementărilor dreptului civil în vigoare în Rusia în momentul faptelor". Curtea de la Strasbourg a conchis totodată că a fost încălcat și dreptul la respectarea vieții private și de familie stipulat de Convenția europeană a drepturilor omului, întrucât cei doi nu au putut beneficia de "vizite de familie de lungă durată în cursul detenției provizorii".

CEDO a apreciat pe de altă parte că, în pofida celor susținute de cei doi petenți, care au pus la îndoială independența unui judecător, declarațiile făcute de Putin la adresa lor în cursul procesului nu au adus atingere prezumției de nevinovăție.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6776 secunde