Federica Mogherini îi răspunde lui Mike Pompeo:

"Nu există soluție alternativă la acordul cu Iranul!"

195

Articole recomandate

Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a declarat că nu există soluție alternativă la acordul privind programul nuclear iranian, ca răspuns la discursul omologului său american, Mike Pompeo, care a impus o serie de condiții drastice pentru a încheia un nou acord cu Teheranul, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres.

"Discursul secretarului de stat Mike Pompeo nu a demonstrat deloc cum faptul de a se retrage din Planul comun de acțiune (n.r. - JCPOA, numele oficial al acordului nuclear iranian) a făcut sau va face regiunea mai sigură de amenințarea proliferării nucleare sau cum ne va plasa într-o poziție mai bună pentru a influența conduita Iranului în domeniile dincolo de raza acțiune a JCPOA", a răspuns Federica Mogherini, într-un comunicat.

"Nu există soluție alternativă la JCPOA", a ținut să sublinieze Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, după ce a ascultat cu atenție intervenția ministrului american.

"Uniunea Europeană este și va rămâne angajată în favoarea continuării punerii în aplicare complete și efective a JCPOA atât timp cât Iranul își va respecta toate angajamentele legate de programul nuclear, cum a făcut până în prezent", a reiterat Federica Mogherini.

Mike Pompeo a prezentat, luni, noua strategie a Statelor Unite după decizia foarte contestată a președintelui Donald Trump de a se retrage unilateral din acordul asupra programului nuclear iranian.

Oficialul american a enumerat 12 condiții pentru a încheia un nou acord cu Iranul, cu condiții mult mai drastice în domeniul nuclear, încetarea proliferării balistice și a implicării iraniene în conflictele din Orientul Mijlociu.

El a recurs, de asemenea, la amenințări, avertizându-i pe europeni că întreprinderile care vor face afaceri cu Iranul în sectoarele interzise de sancțiunile americane vor fi trase la răspundere.

Vineri, Comisia Europeană a lansat procedura oficială de activare a legii de blocaj, ce are drept scop contracararea efectelor sancțiunilor SUA asupra companiilor europene care doresc să investească în Iran. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5682 secunde