O pată de petrol scursă din Siria ameninţă litoralul din Cipru

140
O pată de petrol scursă din Siria ameninţă litoralul din Cipru - opatadepetrol-1630413581.jpg

Articole de la același autor

O pată de petrol formată în urma unei scurgeri de hidrocarburi dintr-o centrală electrică siriană ameninţă să atingă litoralul insulei Cipru, susțin autorităţile cipriote. Siria a precizat la rândul său că anchetează incidentul. Recent, a fost raportată o scurgere de hidrocarburi la centrala electrică din Banias, port sirian aflat la aproximativ 160 de kilometri de Cipru. Pata de petrol ar putea ajunge în curând în nordul insulei mediteraneene divizate, potrivit autorităţilor cipriote. De partea siriană, ministrul electricităţii a anunţat în ziarul proguvernamental Al-Watan că a format o comisie de anchetă privind incidentul, de origine accidentală, potrivit agenţiei oficiale de presă Sana.

Ministrul a precizat că între două şi patru tone de combustibil s-au scurs din centrală. În primele imagini din satelit primite, era vizibilă o pată de hidrocarburi de 36 de kilometri pornind de la ţărmul Siriei, dar imagini mai recente sugerează că pânza de petrol ar putea fi mult mai mare. Autorităţile cipriote au afirmat că au primit o imagine din satelit de la Agenţia europeană pentru siguranţă maritimă care arată existenţa unei „posibile pânze de petrol” între Cipru şi Siria.

Potrivit celor mai recente modelizări şi datelor meteorologice, se aşteaptă ca pata de petrol „să afecteze Capul Sf. Andrei (extremitatea Peninsulei Karpas din nordul Ciprului) în următoarele 24 de ore”, potrivit unui comunicat al Departamentului cipriot pentru pescuit.

Autorităţile „studiază toate datele pentru a acţiona”, potrivit acestei surse care afirmă că este mai degrabă o pată subţire de ulei decât o deversare serioasă de petrol. Ciprul şi-a exprimat disponibilitatea de a da o mână de ajutor autorităţilor din Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), dacă doresc acest lucru.

Insula Cipru este divizată din 1974. Partea de sud a insulei mediteraneene este condusă de un guvern recunoscut de ONU, iar partea nordică, autoproclamata RTCN, numai de Ankara, reaminteşte AFP.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0275 secunde