Obama: "Propunerea rusă asupra Siriei, posibil progres important"

123
1
Obama:

Articole recomandate

Președintele SUA, Barack Obama, a declarat că propunerea Rusiei de a plasa arsenalul chimic sirian sub control internațional ar putea reprezenta un progres important în conflict, în timp ce a chemat la scepticism față de guvernul de la Damasc, notează AFP.

În interviuri separate la șase televiziuni americane, președintele Barack Obama a avertizat împotriva oricărei încercări de diversiune din partea regimului lui Bashar al-Assad și a estimat că această nouă evoluție este rezultatul amenințărilor americane cu lovituri pentru a pedepsi Damascul că a recurs la arsenalul său chimic.

"Asistăm, după părerea mea, la faptul că amenințarea credibilă a unei lovituri militare a Statelor Unite i-a făcut să reflecteze la posibilitatea de a lua această măsură de a plasa arsenalul lor chimic sub control internațional", a declarat pre-ședintele, la canalul NBC, referindu-se la guvernul sirian.

"Și dacă o fac, atunci acesta ar putea fi un progres important. Dar noi trebuie să rămânem sceptici, pentru că nu i-am văzut lucrând așa în ultimii doi ani în timpul războiului civil din țară", a adăugat liderul american.

Întrebat de ABC despre posibilitatea unei "pauze" în calea spre lovituri, dacă armele chimice ar fi securizate, Obama a răspuns: "Ar fi, dacă aceasta se întâmplă".

De remarcat chiar prudența președintelui la CNN, când a afirmat că propunerea rusă reprezintă o "evoluție potențial pozitivă".

"O vom lua în serios", a promis Obama, care, la 31 august, a anunțat că a luat decizia unei operațiuni militare împotriva regimului lui Bashar al-Assad, dar cere undă verde de la Congres, un vot ce se anunță dificil având în vedere ostilitatea multor aleși din ambele părți.

În interviul la NBC, președintele a mai spus că nu este sigur că va obține sprijinul Congresului pentru recurgere la forță.

Întrebat dacă este încrezător într-un vot al parlamentarilor asupra unei rezoluții ce autorizează lovituri împotriva regimului sirian, Obama a răspuns: "Nu aș spune că sunt încrezător. Sunt convins că aleșii Congresului iau această problemă foarte în serios și o studiază atent".

Rusia, principal aliat al regimului Assad, a propus, luni, Damascului să își plaseze arsenalul chimic sub control internațional și să îl distrugă.

Siria "a primit favorabil" imediat această propunere, prin vocea ministrului ei de Externe, Walid Mouallem, fără a fi mai specifică. 

Comentează știrea

admirator
11 septembrie 2013
nu va bucurati

de darurile grecilor ( a se citi rusilor); mai ales cand vin prea tarziu si sub amenintarea directa a portavioanelor americane dirijate spre Siria. Tergiverseaza, incercand sa arunce in ridicol atitudinea americana si eventualul atac. Sper sa se resolve problema Siriana pe cale pasnica, dar nu cred in aceasta propunere...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3533 secunde