Oficial ONU: "Ucraina ar putea recupera Crimeea și Donbasul dacă va continua să lupte"

107
Oficial ONU:

Articole de la același autor

S-au împlinit 12 săptămâni de la începutul invaziei rusești din Ucraina. Un tir intens de rachete a avut loc miercuri seară asupra unor ținte din regiunea Donețk. Guvernatorul regional anunță că în timpul bombardamentelor de miercuri au murit cel puțin 10 civili, dintre care doi erau copii. Alți 7 oameni au fost răniți. Pentagonul spune că trupele Moscovei au schimbat tactica. Atacă acum în grupuri mai mici, cu obiective reduse.

În locul unităților de luptă de sute de militari, companiile de câteva zeci de oameni conduc atacuri în regiunea Donbas. Își concentrează eforturile pe sate și răscruci de drumuri, în locul orașelor mari. Marea ofensivă plănuită de Moscova este blocată de armele și echipamentele moderne primite de armata ucraineană. Ministerul apărării de la Kiev anunță că trupele sale au aruncat în aer un tren blindat care transporta trupe rusești, la Melitopol, în sud. Pe de altă parte, ONU avertizează că războiul din Ucraina a contribuit la alimentarea unei crize alimentare globale care ar putea dura ani de zile dacă nu este controlată.

Ministerul rus al Apărării a publicat imagini de la spitalul din Novoazovsk, în regiunea Donețk, unde au fost duși soldații ucraineni răniți care au părăsit combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol.


Rusia susține că circa 1.000 de soldați ucraineni care se apărau la Azovstal s-au predat în ultimele două zile. Cei care erau răniți și aveau nevoie de îngrijiri medicale au fost duși la spital în orașul Novoazovsk, în regiunea Donețk, controlată de separatiștii pro-ruși.


Din imaginile publicate de ministerul rus se văd condițiile în care sunt ținuți soldații ucraineni - în saloane modeste, cu paturi de campanie.


Rusia a cheltuit mai mult de 300 de milioane de dolari pe zi pentru apărare luna trecută, în timp ce invazia Ucrainei continuă să stagneze, potrivit datelor ministerului de finanțe de la Moscova, scrie The Moscow Times. Cheltuielile pentru apărare ale Rusiei sunt de peste două ori mai mari decât dinainte de război.


Cheltuielile de apărare au crescut în fiecare lună de când președintele Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina, la sfârșitul lui februarie, în timp ce forțele armate ruse au eșuat să asigure o victorie rapidă și s-au mulțumit cu strategia capturării teritoriilor din est.

Dacă în februarie cheltuielile pentru apărare totalizau 369 miliarde de ruble (5,4 miliarde dolari), în martie s-au ridicat la 450 miliarde ruble (6,6 miliarde dolari), potrivit datelor ministerului, raportate prima dată de către ziarul The Moscow Times, varianta în limba rusă.


Aprilie a fost de departe cea mai scumpă lună, cu 628 miliarde de ruble cheltuite pentru apărare (9,2 miliarde dolari), adică 21 miliarde ruble, echivalentul a 308 milioane dolari, pe zi. În luna aprilie 2022, cheltuielile de apărare ale Rusiei au fost mai mult decât dublul perioadei de dinainte de război - cu 233 miliarde ruble (3,4 miliarde dolari) cheltuiți în ianuarie 2022.

În aprilie 2021, cheltuielile de apărare au totalizat 275 miliarde ruble.


Între ianuarie și sfârșitul lui aprilie 2022, 1.681 trilioane ruble (24,6 miliarde dolari) din bugetul Rusiei au fost alocate pentru cheltuieli militare.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3332 secunde