Omul de afaceri Liviu Bamburic trebuia să fie asasinat la comandă

3710
Aseară, judecătorii au emis mandate de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile pe numele a trei dintre suspecți, iar celui de-al patrulea interzicându-i-se să părăsească localitatea de domiciliu timp de 30 de zile. Ei sunt acuzați de tentativă și complicitate la omor asupra omului de afaceri constănțean Liviu Dorin Bamburic

Printre ei se află și Daniel Dediu, de 23 de ani, fiul afaceristului Lili Dediu, care deține în Galați un cotidian și firma de pază "Salvosid".
În urma unei percheziții efectuate asupra lui Daniel Dediu, au fost găsite două pistoale și o pușcă, precum și muniția aferentă.
Potrivit anchetatorilor, el este acuzat de complicitate la asasinatul pus la cale, care ar fi urmat să-i curme viața omului de afaceri constănțean Liviu Bamburic, dar care a dat greș.
Din cercetări a reieșit că fostul partener de afaceri a lui Bamburic, un anume Dragoș Boștină, a luat legătura, la începutul lunii ianuarie, cu Daniel Dediu, căruia i-a cerut să-l ucidă pe Bamburic. Prețul pentru ca acesta să dispară ar fi fost stabilit la suma de 10.000 de euro.
După ce au bătut palma, Dediu și-a chemat "locotenenții", Maricel Mustață, Grigore Dănilă și Nicolae Purichea.
În noaptea de 16 spre 17 ianuarie 2008, Bamburic a fost urmărit pas cu pas, iar în momentul în care a ajuns în fața blocului unde locuiește iubita sa, Mustață a descăr-cat nouă focuri de armă asupra lui, în timp ce ceilalți urmăreau întreaga operațiune de la distanță.
După ce misiunea a fost îndeplinită, ei au fugit, cu două autoturisme, la Galați.

Cel care ar fi comandat asasinatul este în libertate
Cu ultimele puteri, Liviu Bamburic a sunat-o pe prietena sa, Elena Neagu, care, împreună cu un alt prieten, l-au dus la spital. După o intervenție chirurgicală, care a durat nouă ore, medicii au reușit să-i salveze viața. Mai mult, el și-a revenit în mod miraculos. Pentru moment, el va purta cele două gloanțe care i-au rămas în corp, celelalte cinci fiind extrase în urma unor intervenții chirurgicale.
În altă ordine de idei, anchetatorii au ridicat de la fața locului trei tuburi și cinci proiectile, stabilindu-se că acestea au fost trase cu același pistol. S-a mai stabilit că tuburile reprezintă elemente de muniție ale unor cartușe letale, de calibrul 9 mm Makarov.
În urma unor ample cercetări, care au durat 11 luni, oamenii legii au reușit să pună cap la cap mai multe probe și au reușit să-i identifice pe suspecții care au atentat la viața omului de afaceri.
Astfel, în noaptea de 9 spre 10 decembrie, au fost făcute mai multe percheziții simultane în numeroase locuințe din Galați, Constanța, Năvodari, Corbu și Vadu, de unde au fost prelevate alte probe.
Mai mult, au fost reținuți Maricel Dănuț Mustață, Daniel Lili Dediu, Grigore Nicolae Dănilă și Nicolae Purichia. Cei patru vor fi prezentați instanței de judecată cu propu-nerea de arestare preventivă.
Totodată, a mai fost reținut și Dragoș Boștină, dar cum anchetatorii nu au reușit să strângă probe directe care să arate că el ar fi comandat asasinatul, acesta a fost pus în libertate.

Afacerile cu terenuri erau să-l omoare pe Bamburic
Mobilul asasinatului au fost terenurile achiziționate de Bamburic în localitatea Corbu, unde dorea să înființeze o stațiune turistică.
Potrivit anchetatorilor, Bamburic a achiziționat suprafețele de teren prin intermediul lui Dragoș Boș-tină, care avea rolul de a găsi per-soanele ce dețineau în proprietate terenuri și voiau să le vândă.
Oamenii care erau îndreptățiți să li se restituie terenurile, însă nu aveau încă titlul de proprietate, încheiau un antecontract de vânzare cumpărare cu Bamburic, care le plătea prețul, urmând ca, după obținerea documentelor și punerea în posesie, actul de vânzare să se perfecteze între persoana vătămată și Dragoș Boștină, acesta reprezentând pe proprietarii vânzători.
El deținea procuri prin care pro-prietarii îl împuterniceau să vândă, pentru a simplifica încheierea contractului de vânzare-cumpărare, fără a se menționa în cuprinsul procurilor persoana cumpărătorului.
Din acest motiv, se pare că Boștină avea un motiv serios de a-l ucide pe omul de afaceri, deoarece ar fi putut, ulterior, să vândă acele terenuri oricui și să încaseze prețul, deși terenurile erau achitate de către Bamburic de la momentul în care încheia antecontractele de vânzare-cumpărare.
De asemenea, din cercetări a reieșit că Bamburic a achiziționat un teren de 8 ha împreună cu Boștină, pe numele unei alte persoane, teren ce a fost vândut ulterior de către Boștină, fără ca acesta să îi dea partea sa din preț, circa 900.000 de euro.
Potrivit anchetatorilor, Dragoș Boștină a intermediat achiziționarea de terenuri pentru persoana vătămată, activitate în schimbul căreia primea comision. La un moment dat, relațiile dintre cei doi s-au răcit și astfel s-a încheiat orice colaborare. De aici ar fi intervenit ura lui Boștină față de Bamburic și, ulterior, pregătirea asasinatului.

Daniel Dediu, mână în mână cu grupări interlope din țară
Daniel Lili Dediu, de 24 de ani, este necăsătorit. El nu se află la primul contact cu oamenii legii.
Potrivit anchetatorilor, se cunoaște faptul că acesta se erijează în lider al unei grupări infracționale, formată în parte din persoane angajate ca agenți de pază în cadrul societății pe care o administrează, grupare ai cărei membri au preocupări pe linia infracțiunilor săvârșite cu violență, perceperea de taxe de protecție, traficul de armament și muniții.
Totodată, el are relații de prietenie cu liderii lumii interlope din alte județe cum ar fi: clanul Cordunenilor, din Iași, gruparea fraților Buricea, din Brăila, Nuredin Beinur, din Mangalia, Marian Comănescu, din Brăila, Cristian Fălcuș, zis "IPU", din Constanța.
Pe de altă parte, el se află într-o stare conflictuală cu liderii altor grupări infracționale, cum ar fi Oprea Dumitru, zis "Titel Crăcănatul", din Brăila, sau membrii grupării "Ogeacă", din Galați.
În altă ordine de idei, anchetatorii susțin despre Dediu că are o pasiune pentru armele de foc, atât el, cât și tatăl său fiind posesori legali de arme și muniție.
Mai mult, el deține în mod ilegal arme de foc pe care le folosește pentru a se impune asupra membrilor grupării sale, precum și a celor din grupările adverse. O parte din arme le închiriază sau chiar le vinde persoanelor interesate, acestea fiind procurate prin intermediul persoanelor din anturajul său ce se află în străinătate sau prin intermediul unor cetățeni din Republica Moldova.
Aseară, în jurul orei 21, în urma audierilor, magistrații de la Tribunalul Constanța au dispus arestarea pentru o perioadă de 29 de zile a lui Maricel Mustață, Daniel Dediu și Grigore Dănilă, cel de-al patrulea suspect, Nicolae Purichea, primind obligarea de a nu părăsi localitatea de domiciliu timp de 30 de zile.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5042 secunde