ONU: "Primele exporturi de grâu ucrainean sunt aşteptate săptămâna viitoare"

78
ONU:

Articole de la același autor

Primele exporturi de grâu după invadarea Ucrainei de către Rusia sunt aşteptate să înceapă săptămâna viitoare, în conformitate cu un acord internaţional semnat în iulie la Istanbul, a declarat miercuri un înalt oficial al ONU, informează AFP, potrivit Agerpres.

Primele 12 nave care au părăsit porturile ucrainene transportau porumb sau alte produse alimentare, a declarat Frederick Kenney, coordonatorul interimar al Centrului Comun de Coordonare (CCC) cu sediul la Istanbul, responsabil cu supravegherea implementării acordului internaţional semnat pe 22 iulie.

Kenney a declarat că silozurile Ucrainei erau pline cu porumb atunci când Rusia a lansat invazia ţării pe 24 februarie.

„Avem trei porturi care au fost practic îngheţate în timp”, a adăugat el.

„Navele erau încărcate cu porumb. Era imperativ să scoatem aceste vapoare pentru ca porturile să poată găzdui nave noi”, a spus Frederick Kenney.


Semnat de Rusia şi Ucraina sub forma a două texte separate, validat de Turcia şi ONU, acordul de la Istanbul permite reluarea exportului de cereale ucrainene pentru a stopa criza alimentară mondială.

Kenney a spus că primele 12 nave care au părăsit porturile ucrainene au transportat 370.000 de tone de porumb şi alte produse alimentare. Plecarea lor a eliberat spaţiu pentru a găzdui noi nave care vor putea transporta grâul recoltat anul acesta.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4816 secunde