ONU, responsabil moral de situația din Siria

1368
ONU, responsabil moral  de situația din Siria - consiliuldesecuritate-1323790538.jpg
Consiliul de securitate al ONU "este responsabil moral pentru ceea ce se întâmplă astăzi în Siria", a declarat Gerard Araud, ambasadorul Franței la Organizația Națiunilor Unite, potrivit Mediafax.

"Franța și alți membri ai Con-siliului de Securitate consideră scandaloasă tăcerea Consiliului", a continuat Araud, după ce Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a declarat în fața Consiliului de Securitate al ONU că reprimarea din Siria s-a soldat "probabil cu peste" 5.000 de morți de la începutul mișcării de contestare a regimului de la Damasc, în martie, și până în prezent.

"Este scandalos faptul că acest Consiliu, din cauza opoziției anumitor membri și indiferenței altora, nu a putut acționa pentru a exercita presiuni asupra autorităților siriene", a adăugat Araud, referindu-se la imposibilitatea adoptării unei rezoluții de condamnare a Siriei.

Un dublu vot de veto ruso-chinez, la 4 octombrie, a condus la eșecul unui proiect de rezoluție în acest sens. De atunci, Rusia, un aliat al Siriei, nu a oferit niciun semn de schimbare a poziției.

Referindu-se la discursul sus-ținut de Pillay în fața membrilor Consiliului de Securitate al ONU, Araud a apreciat că "aceasta este expunerea cea mai cumplită pe care am auzit-o în fața Consiliului de cel puțin doi ani încoace". "Situația din Siria este cumplită, înspăimântătoare", a subliniat ambasadorul francez.

"Noi credem acum că acest Consiliu de Securitate trebuie să acționeze", a declarat și Lyall Grant, ambasadorul Marii Britanii la ONU.

"Este intolerabil ca acest Consiliu să fie condamnat să rămână tăcut", a subliniat, la rândul său, Peter Wittig, ambasadorul Germaniei.

De asemenea, Rosemary DiCarlo, adjuncta ambasadorului Statelor Unite la ONU, a apreciat că expunerea lui Pillay "este foarte tulburătoare". "Apreciem că este incredibil faptul că acest Consiliu de Securitate nu a vorbit în ultimele luni", a spus ea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 10 Decembrie 2011
Stire din Actual : Marea Britanie abandonează UE
Pagina a fost generata in 0.2974 secunde