Opt oameni au murit în urma violențelor electorale din Turcia

2334
2
Opt oameni au murit în urma violențelor electorale din Turcia - turcia-1396189657.jpg

Articole recomandate

Opt persoane au murit, duminică, în urma disputelor din timpul alegerilor locale din această țară, a anunțat agenția de presă Dogan, citată de AFP. Astfel de certuri sunt frecvente la alegerile din localitățile mici, dar bilanțul de duminică este ridicat.
Alegătorii turci votează duminică în alegerile municipale, cruciale pentru viitorul Guvernului islamo-conservator și al șefului său, premierul Recep Tayyip Erdogan.
Premierul Recep Tayyip Erdogan, contestat prin proteste de stradă și implicat de mai multe luni în scandaluri de corupție, își joacă duminică viitorul la conducerea Turciei, unde au loc alegeri municipale cu valoare de referendum, relatează AFP.
Într-o țară afectată de polemici, peste 52 de milioane de turci au început să voteze la ora 05.00 GMT (08.00 ora României) pentru a-și alege primarii. Birourile de vot se vor închide la ora 15.00 GMT (18.00 ora României) și primele rezultate vor fi anunțate în cursul serii.
Într-un climat poluat de afacerile politico-financiare vizând regimul, acest scrutin s-a transformat în vot de încredere pentru Erdogan, care conduce țara de peste 12 ani.
Șeful Guvernului, în vârstă de 60 de ani, este aclamat de susținătorii săi ca un artizan al impresionantei dezvoltări economice turce și denunțat drept un "dictator" de către cei care îi reproșează deriva islamistă și autoritară.
Ultima zi a campaniei electorale, aspră și violentă, a ilustrat sâmbătă aceste fracturi.
Loial retoricii sale agresive și provocatoare, Erdogan le-a cerut susținătorilor săi să le "dea o palmă grea" adversarilor săi și să le "dea o lecție" "spionilor" și "trădărilor" care complotează împotriva lui.
La zece luni după marea frondă antiguvernamentală din primăvara trecută, sute de mii de persoane au profitat în această lună de funeraliile unui adolescent rănit mortal de poliție pentru a ieși în stradă și a cere demisia "asasinului" Erdogan.
De la acuzarea sa într-un scandal de corupție în decembrie, premierul abordează acest scrutin slăbit, dar dispune încă de o bază solidă în centrul Anatoliei.
Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) a câștigat toate alegerile din 2002 și ar urma să rămână duminică principalul partid din Turcia, dar net sub 50 la sută, cât a obținut la alegerile legislative din 2011.
Cursa pentru primăria Istanbulului, care reunește 20 la sută dintre alegătorii țării, și din Ankara se anunță strânsă și căderea celor două orașe mari ale țării în mâinile opoziției ar constitui o înfrângere personală pentru premier.
"Cel care câștigă Istanbulul câștigă Turcia", a repetat premierul, el însuși fost primar al metropolei cu 15 milioane de locuitori.
Soartea celor două orașe și scorul național al AKP vor determina în mare măsură calendarul politic al țării și viitorul lui Erdogan.
O victorie extinsă, improbabilă, l-ar putea convinge să candideze în august la alegerile prezidențiale, disputate pentru prima dată prin vot universal direct. Un scor mai strâns l-ar convinge mai degrabă să își prelungească mandatul la conducerea Guvernului la alegerile din 2015, cu prețul unei modificări a statutului AKP.


Comentează știrea

hermes finland
18 mai 2014
hermes finland

hermes shop suche karlsruhe Stiri Actual : Opt oameni au murit în urma violențelor electorale din Turcia | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online hermes finland http://www.raalskov.dk/the-main-role-of-norway-hermes-handbags-handbags.aspx

MBT Karibu Shoes
29 mai 2014
MBT Karibu Shoes

mbt shoes lawsuit Stiri Actual : Opt oameni au murit în urma violențelor electorale din Turcia | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online MBT Karibu Shoes http://www.shadowpurr-r-rpress.com/mbt-shoes/mbt-shoes-for-womens.asp

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.371 secunde