Panama Papers / Premierul Islandei își dă demisia, după ce președintele a refuzat dizolvarea Parlamentului

117
Panama Papers / Premierul Islandei își dă demisia, după ce președintele a refuzat dizolvarea Parlamentului - sigmundurdavidgunnlaugsson-1459875036.jpg

Articole recomandate

Premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson a demisionat, după ce președintele țării a refuzat cererea acestuia de a dizolva Parlamentul. Demisia vine în urma documentelor care arată legături ale premierului cu scandalul denumit Panama Papers, în care numeroși politicieni di lume, vedete și oameni de afaceri ar fi profitat de facilitățile fiscale din Panama, transmite B1.ro.

Președintele Olafur Ragnar Grimsson a spus nu propunerii de a dizolva Parlamentul, motivând prin faptul că dorește să se consulte și cu partidul Independenței (aliat premierului), dar și cu Partidul Progresului (condus de Gunnlaugsson), pentru a vedea și părerile acestora.

Opoziția de stânga cere demiterea premierului dar se opune dizolvării Parlamentului, în contextul în care liderul și ministrul de Finanțe, Bjarni Benediktsson, este și el acuzat că ar fi participat în actele frauduloase din Panama.

Mii de oameni s-au adunat în Reykjavik, capitala Islandei, scandalizați fiind de informațiile despre companiile offshore ale premierului, scoase la iveală de scurgerea de informații cunoscută drept Panama Papers, arată rt.com.

Prim-ministrul Islandei Sigmundur David Gunnlaugsson deținea o companie offshore prin intermediul căreia făcuse investiții de milioane de dolari în timpul crizei financiare. (Detalii AICI)

Scurgerile masive de informații cu privire la paradisul fiscal prin care mai mulți lideri mondiali își spălau banii au zguduit o lume întreagă. "Panama Papers" arată cum șefi de stat, dar și alți politicieni de rang înalt, miliardari, celebrități, sportivi, precum și rețele criminale fac parte din lista de beneficiari reali a mai mult de 214.000 de societăți offshore care au fost înregistrate în 21 de paradisuri fiscale. Aceste companii funcționau prin intermediul firmei de avocatură Mossack Fonesca.

Printre cei care aveau legături cu aceste paradisuri fiscale se enumeră apropiați ai lui Vladimir Putin (Detalii AICI), premierul Islandei, Sigmundur Gunnlaugsson (care a plecat în timpul unui interviu în care a fost întrebat de firma sa, Wintris >> Detalii AICI), fostul premier din Moldova, Ion Sturza (Detalii AICI), dar și fotbalistul Lionel Messi sau fostul șef al UEFA, Michel Platini (Detalii AICI).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0485 secunde