Papa Francisc face apel la „imunizare” faţă de veninul urii

70862
Papa Francisc face apel la „imunizare” faţă de veninul urii - papafrancisc1scaled-1675589016.jpg
Papa Francisc şi-a încheiat duminică, 5 februarie, vizita apostolică în Sudanul de Sud cu un apel la „imunizare faţă de veninul urii”, pentru a putea atinge pacea şi prosperitatea care i-a ocolit pe localnici în numeroşii anii de conflicte etnice sângeroase, transmite Reuters, citată de Agerpres. El a condus o liturghie la mausoleul dedicat eroului pentru eliberarea Sudanului de Sud John Garang, care a murit într-un accident de elicopter în 2005, înainte ca ţara predominant creştină să-şi obţină independenţa faţă de Sudanul musulman în 2011.

Papa în vârstă de 86 de ani a susţinut o omilie axată pe temele principale ale vizitei sale în cea mai tânără naţiune de pe glob - reconcilierea şi iertarea reciprocă a greşelilor trecutului. Mulţimea care a participat la eveniment l-a întâmpinat cu entuziasm pe suveranul pontif, cu cântece şi bătăi din tobe. Papa i-a implorat pe cei prezenţi să oprească "furia oarbă a violenţei".

"Astăzi aş vrea să vă mulţumesc pentru că sunteţi sarea pământului pentru această ţară. Totuşi, când ne gândim la nenumăratele răni, la violenţa care adună veninul urii şi la nedreptăţile care provoacă tristeţe şi sărăcie, aţi putea să vă simţiţi mici şi fără putere", a rostit el de pe o platformă instalată în capitala Juba.

La doi ani după ce şi-a câştigat independenţa, Sudanul a fost cuprins de un război civil în care au murit peste 400.000 de oameni. În pofida acordului de pace semnat în 2018, focarele de violenţă au continuat să apară, numeroşi oameni fiind ucişi sau nevoiţi să se refugieze.

La liturghie au asistat şi arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, conducătorul Bisericii Anglicane şi Iain Greenshields, moderatorul Adunării Generale a Bisericii Scoţiei.

Pagina a fost generata in 1.4266 secunde