Papa Francisc s-a recules la Memorialul genocidului armean

271
Papa Francisc s-a recules la Memorialul genocidului armean - papafrancis-1466854176.jpg

Articole recomandate

Papa Francisc s-a recules sâmbătă dimineață la Memorialul dedicat genocidul armean Tzitzernakaberd, alături de președintele Armeniei, Serge Sarkissian, arătând că "memoria" unei tragedii "nu poate fi sufocată", relatează Agerpres.ro.


Francisc a depus o coroană de flori la mausoleu și apoi a coborât câteva trepte într-o curte interioară înconjurată de 12 imense stele de bazalt înclinate, reprezentând cele 12 provincii unde armenii au căzut victimă masacrelor din Imperiul Otoman, în 1915-1916. Papa a ascultat foarte concentrat cântecele interpretate de un cor de femei și de un grup de flautiști.

Suveranul pontif s-a deplasat apoi într-o mașină deschisă în grădină, unde a stropit un copac în semn de pace și renaștere, așezându-se la o masă în aer liber, pe care era deschisă o carte mare de aur.

"Mă rog aici, cu durere în suflet, pentru ca asemenea tragedii să nu se mai petreacă niciodată, pentru ca omenirea să nu uite și să știe să învingă răul cu binele", a scris papa în mesajul său. "Dumnezeu să apere memoria poporului armean! Memoria nu poate fi nici sufocată, nici uitată! Memoria este izvor de pace și viitor!", a mai afirmat Francisc.

Vineri, în prima zi a vizitei sale în Armenia, papa a denunțat "genocidul" armenilor într-un discurs adresat clasei politice armene reunite la Erevan, cu riscul de a relansa tensiunile cu Ankara.

"Marele Rău", cum numesc armenii genocidul, ar fi făcut 1,5 milioane de victime, potrivit lor, cifre considerate exagerate de Turcia, care evocă un război civil între turci și armeni și care refuză ideea unui genocid împotriva armenilor.

Jorge Bergoglio s-a întâlnit cu circa zece urmași ai unor supraviețuitori primiți de papa Benedict al XV-lea în palatul pontifical Castel Gandolfo din apropierea Romei, în timpul Primului Război Mondial, încheie AFP.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.2055 secunde