Părinții copiilor cu CES, purtați de la Ana la Caiafa, în Constanța, pentru drepturile bănești

1189
4
Părinții copiilor cu CES, purtați de la Ana la Caiafa, în Constanța, pentru drepturile bănești - fondcesalocatiehrana2-1667577947.jpg
Cuantumul alocației de hrană pentru elevii cu cerințe educaționale speciale este, în această perioadă, un subiect „fierbinte” pentru părinții acestor copii. Nevoiți să plătească în fiecare lună zeci de ore de diverse terapii de recuperare pentru cei mici, orice ajutor financiar, oricât de insignifiant ar părea, este râvnit și binevenit. Dar în unele cazuri, cei care ar trebui să îi sprijine pe părinți cu informații despre hățișurile birocrației, îi pasează de la o instituție la alta...

În luna mai a anului în curs, a intrat în vigoare Legea 143/2022 pentru modificarea și completarea art. 129 din Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului și pentru stabilirea unor măsuri de asistență socială, care a adus o veste îmbucurătoare părinților de copii cu cerințe educaționale speciale: creșterea nivelului minim al alocației zilnice de hrană la 22 de lei, de la 16 lei, cât a fost pe parcursul anului școlar 2021 – 2022. Dar cum descifrarea prevederilor legale este o nebuloasă pentru unii părinți, aceștia s-au îndreptat spre secretariatele școlilor unde învață copiii lor, pentru a afla informații suplimentare. La fel a procedat și Mariana F., mămica unui copil diagnosticat cu autism, dar s-a lovit de uși închise în nas. „Copilul meu este înscris la o grădiniță din municipiul 


Constanța, este încadrat în grad de handicap și are și certificat de orientare școlară, beneficiind de alocație de hrană, fiind copil cu cerințe educaționale speciale. Încă de la începutul anului școlar, am întrebat la secretariat, căci la școală trebuie să depunem dosarele pentru a primi respectivii bani, despre prevederile noii legii. Mi s-a răspuns că nu au primit nicio înștiințare, că nu primim nicio mărire, că nu se aplică și în cazul nostru. Am revenit și parcursul celor două luni care s-au scurs, dar de fiecare dată mi s-a răspuns că nu există o astfel de prevedere și dată afară. Vă rog să mă ajutați cu prevederea legală și cu informații, unde mă pot adresa, pentru a afla care sunt drepturile copilului meu. Totodată, am înțeles că unele drepturi ale elevilor au fost plafonate la nivelul municipiului Constanța, încerc să aflu dacă este vorba și despre acesta”, ne-a transmis mămica debusolată.



Primăria lămurește situația: copiii vor primi o alocație de hrană de 22 lei


Având în vedere că fondurile pentru plata alocațiilor de hrană sunt distribuite de serviciul specializat din cadrul Primăriei Constanța, ne-am adresat acestei instituții pentru lămuriri. Potrivit reprezentanților administrației publice locale, copiii cu CES vor primi, potrivit Legii 143/2022 o alocație de hrană de 22 lei/zi, iar cei care sunt încadrați în grad de handicap vor primi suplimentar 50% din această valoare, deci 33 lei/zi. E drept, actul legislativ prevede că „în limita bugetelor aprobate, consiliile județene, consiliile locale ale sectoarelor municipiului București și consiliile locale ale municipiilor, orașelor și comunelor pot aproba, prin hotărâre, la propunerea direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului, respectiv a serviciilor publice de asistență socială, un cuantum al alocației de hrană mai mare decât cel stabilit potrivit alin. (1)”, dar la nivelul municipiului Constanța acesta este minimul stabilit legal. Totodată, se impune precizat că zilele acestea, a început distribuirea sumelor pentru copiii cu CES, aferente lunii septembrie.

În altă ordine de idei, în cea mai recentă ședință a Consiliului Local Constanța, consilierii locali au decis ca bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social (inclusiv cele medicale) să fie la valoarea celor de anul trecut. Astfel, bursele de performanță sunt de 1.000 lei/lună, bursele de merit de 200 lei/lună, iar bursele de studiu și cele de ajutor social (inclusiv medicale) sunt de 250 de lei/lună. La nivelul municipiului Constanța, pentru anul școlar în curs au fost anunțate 11413 burse în total, respectiv: 161 burse de performanță, 7.209 burse de merit, 776 burse de studiu și 3.267 burse sociale. 



Comentează știrea

10Lacatus
4 noiembrie 2022
hățișurile birocrației, îi pasează de la o instituție la alta

Si noi la cum era atunci, 7 de 10 goluri rapid. 7-10 pasa si imediat. Dar acuma cu tinereii astia, cred ca vor la Magie pina dispare Mingea (inca sint incepatori, abia dupa 1001 pase poate cine-stie). Si noi si cu magie, da imediat acolo cu Arbitru. Regulamentar - ieseau din program si 1 fractiune de secunda, de 10 la repetare si abia dupa aia la Stadion. Asa am faurit astea de ne merge vestea cu economia organizata. Bine si cu Piata, dar la regulament ce sa zic poate mai trebuie schimbat ! La cartonase acolo cu darnicie cite e nevoie, unul dupa altul rosu-galben-inainte ! In credinta e tot secretul, cu suflet bun asa se darieste ! (tot cu toata darnicia)

Garof de Moda
4 noiembrie 2022
Raliuri de Intorsatura

Si aici la fel, cum era atunci cu benzina. 1Tur in linie dreapta si [GATA Motorul] de la mijlocul pistei era stafeta cu tenisi pina la panglica. Fara foarfeca ca trebuia intacta de medalion - totul bine planificat. Acuma la fel, contextul asta international zice cu verde trendul si adidasi ! Ce pasa aici sa fie?, ca e direct de la Astru ! Si tinereii astia de conducere, eu cred suflet bun dar la protocol de regulament nu prea cunosc. Sau acuma poate de la ochelari? ii tin la soare pt. lulea. Merge bine cu cafea.(si aici cu statistica dar mai si altii la zar)

Rotula
5 noiembrie 2022
Inca o tura

Solutia aici cu aplicare pe la noi, ca daca asa e obicieiul locului e cu viteza mare la invirteala si cu ros aprins pe ambele Flori Nationale ale Patriei.(stiti cum e acolo : nu se aude, nu se vede, mediu perfect). Acuma ca toti astia cu bun suflet ajung pe acolo, vedeti pe potrivire cu trebuie tot cu invirteala si de CosDeZeama.(alea cum trebuie toate la oglinda, nu-s acolo). Cu credinta, gasim o rezolvare si mult suflet bun !

ZarSeJoc
6 noiembrie 2022
Cum o sa fie !

Acuma se joca si clar exact "purtați de la Ana la Caiafa" ! si exact cu dedicatie de "Părinții copiilor" pe evolutie la CES. Ce culoare de Florentina o sa fie nu stiu ? la CES fiecare cum are !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2329 secunde